Τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα δεν «ανεβάζουν» την αγορά

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα δεν «ανεβάζουν» την αγορά

Ισχυρές αντιστάσεις στην… άνοδο προβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 1% και ασθενικό τζίρο που δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. κατά μέσο όρο.

«Τα ανοικτά ζητήματα φαίνεται να απασχολούν τους επενδυτές επισκιάζοντας τα πολύ καλά αποτελέσματα των 22 εταιριών που έχουν δημοσιεύσει μέχρι στιγμής τα οικονομικά πεπραγμένα της χρήσης του 2017», σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή.

Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,46% στις 813,94 μονάδες, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα προ μίας εβδομάδας επίπεδα (8 Μαρτίου). Στο στόχαστρο των εντολών πώλησης βρέθηκαν οι τράπεζες, εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για τα stress test και το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Διαχειρίσιμο θεωρείται ωστόσο το «κενό» που ανοίγει στις προβλέψεις το νέο πρότυπο IRFS9 ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

«Η στάση του ΔΝΤ, η επιλογή της πιστοληπτικής γραμμής για την μνημονιακή έξοδο, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η κλιμάκωση των γεωπολιτικών ανησυχιών στην περιοχή της Μεσογείου έχουν αυξήσει το βαθμό επιφυλακτικότητας αφενός για το πλήθος των αβεβαιοτήτων που έχουν συσσωρευθεί αφετέρου για την ποσοτική και ποιοτική διάσταση καθεμιάς από αυτές», εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης.

Όσο η aγορά οδεύει προς τις αργίες του καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα με αυτή την ατζέντα ανοιχτή, η προοδευτική μείωση των συναλλαγών φαίνεται μονόδρομος δεδομένης και της εποχικής συρρίκνωσης που παρατηρείται κατά τις συνεδριάσεις που λαμβάνουν χώρα πριν και ενδιάμεσα των δύο θρησκευτικών εορτών, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, και η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο μοτίβο χρηματιστηριακά καθώς η έλλειψη ισχυρού εγχώριου καταλύτη θα διατηρήσουν την λογική εύρους διακύμανσης με τους υφιστάμενους τζίρους που επικρατούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider