Ο γεωπολιτικός κίνδυνος ρίχνει «σκιά» στο Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο γεωπολιτικός κίνδυνος ρίχνει «σκιά» στο Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως βρίσκεται 8% χαμηλότερα από το φετινό ρεκόρ των 895 μονάδων που είχε σημειώσει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς, εκεί που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται θετικό momentum στο Χρηματιστήριο μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, και ενόψει της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου στις αρχές Φεβρουαρίου, η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τις προκλήσεις Ερντογάν έριξε βαριά σκιά στο επενδυτικό κλίμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η πολιτική σταθερότητα προτάσσονται στα κριτήρια επιλογής μιας χώρας από τα μεγάλα funds του εξωτερικού. Εφόσον πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, προχωρούν στην εξέταση των οικονομικών στοιχείων της εκάστοτε αγοράς/μετοχής.

Όπως έγινε αισθητό και στους διαδρόμους του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών το περασμένο Σαββατοκύριακο, η προκλητικότητα της Τουρκίας εγείρει έντονες ανησυχίες για σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αποτελεί σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα για όποιον ξένο επενδυτή ή fund σκέφτεται να τοποθετηθεί την Ελλάδα «ποντάροντας» στις προοπτικές ανόδου της οικονομίας μετά την πολυετή κρίση.

«We are the next big thing» δήλωσε ο πρωθυπουργός από τους Δελφούς αλλά ο «χρησμός» του κινδυνεύει να διαψευστεί εάν δεν διασφαλιστεί η γεωπολιτική σταθερότητα που αποτελούν την ελάχιστη προϋπόθεση για άμεσες ξένες επενδύσεις, εξηγούν παράγοντες της αγοράς.

Η «ακτινογραφία» της αγοράς την εβδομάδα που πέρασε

Ειδικότερα για την εικόνα της αγοράς την εβδομάδα που πέρασε, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 821,57 εβδομάδες, ενισχυμένος κατά 1%, μετά από «μίνι θρίλερ» στα τέλη της προηγούμενης και στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Καθησυχαστική είναι και η εικόνα στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις του 10ετούς να επιστρέφουν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από ένα μήνα, υποχωρώντας κάτω από το 4,2%.

Όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, βασικό ζητούμενο παραμένει η διάσπαση των 840 μονάδων που αποτελεί τη «γραμμή Μαζινό» των πωλητών. «Η διάσπαση μπορεί να έρθει μόνο με την προοδευτική αύξηση του τζίρου στα 60 – 70 εκατ. ευρώ, καθώς στο εν λόγω επίπεδο η αποχώρηση των βραχυπρόθεσμων επενδυτών θα είναι εντονότερη».

Όσον αφορά στην εβδομάδα που έρχεται, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι «σε μια ιδιαιτέρως πλούσια εβδομάδα γεγονότων θα αναμέναμε την μάχη για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική να μεταφέρεται υψηλότερα, το ενδιαφέρον να γίνεται επιλεκτικότερο λόγω αποτελεσμάτων και τις ξένες αγορές να διατηρούν τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της ψυχολογίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider