Χρηματιστήριο: Ανοδικό ξεκίνημα με στήριξη από τα ομόλογα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ανοδικό ξεκίνημα με στήριξη από τα ομόλογα

Με κέρδη άνοιξε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επηρεάζονται θετικά από την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και το υποστηρικτικό κλίμα στην Ευρώπη.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 803,83 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,68%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,28 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 34 μετοχές, 16 πτωτικά και 19 παραμένουν σταθερές.

Είναι ενδεικτικό πως η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται σήμερα στις 358 μονάδες βάσης από 364 μονάδες βάσης χθες και 374 μονάδες στη προχθεσινή συνεδρίαση.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί στο 4,1%, από 4,25% στη χθεσινή συνεδρίαση. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου υποχωρεί στο 3,4%, από 3,56% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων είναι διεθνές φαινόμενο και δείχνει την μεταστροφή των επενδυτών σε τίτλους σταθερού εισοδήματος εν μέσω ανησυχιών για τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σε κάθε περίπτωση το ράλι των τιμών των ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί να δώσει καθοριστική ώθηση στο Χρηματιστήριο κάτι που αποτυπώνεται στον ισχνό τζίρο. Η αγορά εξάλλου έχει στραμμένη την προσοχή της και στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και στις εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ- ΕΕ και στις ανακοινώσεις που θα κάνει σχετικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Lamda Development (+2,41% στα 6,380 ευρώ), της ΕΥΔΑΠ (+2,36% στα 6,070 ευρώ), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,09% στα 5,380 ευρώ) και της Eurobank (+2,04% στα 0,750 ευρώ).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,66%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,73%.Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Q&R + 6,18% και Elinoil +5,26%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ιντερτέκ -17,39% και Αττικές Εκδόσεις -10,00%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider