Κέρδη και αισιοδοξία στο Χρηματιστήριο ενόψει Fitch και Eurogroup

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη και αισιοδοξία στο Χρηματιστήριο ενόψει Fitch και Eurogroup

Με κέρδη 2,09% αποχαιρετά την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω αισιοδοξίας για θετικές εξελίξεις την εβδομάδα που έρχεται για την ελληνική οικονομία.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 846,07 μονάδες, με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να διατηρείται κοντά στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ για την εβδομάδα. Η αγορά έλαβε μεγάλες βοήθειες από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και συγκεκριμένα την Coca Cola ΕΕΕ (+4,31%) και την Jumbo (+2,85%).

Το βράδυ της Παρασκευής, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από «Β-» που είναι σήμερα, κάτι που έχει ήδη προεξοφληθεί στο ταμπλό. Ταυτόχρονα, το Eurogroup τη Καθαρά Δευτέρα και η αναμενόμενη έγκριση για την εκταμίευση της δόσης 5,7 δισ. ευρώ από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης δημιουργούν ευφορία στην αγορά, ακόμη και εάν πάρει ολιγοήμερη αναβολή.

Το θετικό κλίμα τροφοδοτείται και από την ανάκαμψη που συντελέστηκε αυτή την εβδομάδα στις διεθνείς αγορές, μετά την απότομη διόρθωση του προηγούμενου διαστήματος. Η εγχώρια αγορά ευθυγραμμίζεται με τις κυριότερες διεθνείς αγορές, και μάλιστα χωρίς να έχει υποστεί τη διόρθωση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Στα αρνητικά της εβδομάδας συγκαταλέγονται το εγχώριο γεωπολιτικό ρίσκο, το οποίο εμφανίζει μια κλιμάκωση ασυνήθιστα υψηλή λόγω της Τουρκίας και βάζει «φρένο» στη βραχυπρόθεσμη οπτική των ξένων επενδυτών. Όπως σημειώνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, η κλιμάκωση αυτή ήταν αισθητή στην αγορά ομολόγων ενώ στην αγορά μετοχών είχε περισσότερο έντονο το στοιχείο αποχής «γυρίζοντας» τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ.

Στο κλείσιμο της εβδομάδας, ωστόσο, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,1%, από 4,4%, ενώ το spread μειώθηκε στις 351 μονάδες βάσης. Αλλά και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου βρέθηκε στο 3,4%, από το 3,7%.

Μια δεύτερη εξήγηση της επιβράδυνσης των συναλλαγών που παρατηρήθηκε έχει να κάνει και με το «χώνεμα» των επιπέδων και της αναμονής ενόψει των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου που ξεκινούν εντατικότερα να ανακοινώνονται από την ερχόμενη εβδομάδα, εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης.

Σε τεχνικό επίπεδο, σημειώνει ότι την εβδομάδα που πέρασε, η διόρθωση από τα υψηλά του 2018 διευρύνθηκε ενδοσυνεδριακά έως τις 811 μονάδες όπου βρίσκοντας στήριξη στον κινητό μέσο των 50 ημερών ξεκίνησε μια σχετικά ήπια ανοδική κίνηση. Σε ημερήσια βάση μετά τις 8 Φεβρουαρίου οι συνεδριάσεις έχουν μεγάλες ουρές διακύμανσης με τα χαμηλά να απέχουν πολύ από την τελική έκβαση της συνεδρίασης ενώ τα κλεισίματα έρχονται σε ισορροπία με το άνοιγμα της ημέρας, δείγμα επιτυχούς προσπάθειας εξισορρόπησης της αγοράς.

«Επομένως οι βραχυπρόθεσμες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για τους αγοραστές αφού μπορεί οι κινητοί μέσοι να έχουν ενεργοποιήσει σήματα πώλησης, η δυναμική ωστόσο της πτώσης παρουσιάζει κόπωση», καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης, θέτοντας ως νέο ορόσημο για τον Γενικό Δείκτη τις 852 μονάδες, από όπου θα επιχειρηθεί εκ νέου ο στόχος για νέα υψηλά έτους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider