Εβδομαδιαία πτώση 5% στο Χρηματιστήριο – Αντίσταση στις 800 μονάδες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομαδιαία πτώση 5% στο Χρηματιστήριο – Αντίσταση στις 800 μονάδες

Με εβδομαδιαίες απώλειες 5,32% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή, ολισθαίνοντας υπό το βάρος της βουτιάς στα διεθνή χρηματιστήρια, παρά την επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου με «ανέλπιστο» κουπόνι 3,5%.

Η Ελλάδα κατάφερε να βρει την… «χαραμάδα ευκαιρίας» και να δανειστεί με κουπόνι 3,5% για επτά χρόνια αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να διατηρήσει το θετικό κλίμα στο χρηματιστήριο. Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, «η αγορά έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά της ωστόσο δεν έχει καταφέρει να δείξει ακόμα κάποια συμπεριφορά αναχαίτισης της προσφοράς παραμένοντας περισσότερο στην ροπή της τάσης των ξένων χρηματιστηρίων».

Ο ίδιος βλέπει συνέχιση της μεταβλητότητας με πιθανότερο σημείο «πειστικής αντίστασης» τις 800 μονάδες. Πέρα από τις εξελίξεις στα διεθνή Χρηματιστήρια την Δευτέρα το βράδυ, αναμένεται η ανακοίνωση των δεικτών του MSCI η οποία θα έχει κυρίως χαρακτήρα αναδιαρθρώσεων χωρίς προσθήκες ή διαγραφές. Υπενθυμίζεται ότι στον δείκτη συμμετέχουν 9 ελληνικές μετοχές στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και 13 στην μικρή.

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται, επίσης, η πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch, γεγονός που ενδέχεται να ανακόψει μια συνεχιζόμενη πίεση στην αγορά.

Τα επιτόκια «οδηγούν» την πτώση στη Wall Street

Προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2011 οδεύουν τα διεθνή χρηματιστήρια, με τον παγκόσμιο μετοχικό δείκτη MSCI να βυθίζεται κατά 6,2% την εβδομάδα που κλείνει σήμερα, με τις απώλειες να εκτείνονται από την Ασία μέχρι την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το κυρίαρχο γεγονός που οδηγεί τις τιμές είναι τα αμερικανικά επιτόκια, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης. Οι ξένες αγορές έχουν κάθε λόγο να διορθώσουν και να αναπροσαρμόσουν τις αποτιμήσεις σε μια σχέση λογικότερη έναντι των ομολόγων αναφοράς που βλέπουν τις αποδόσεις τους να ανεβαίνουν. Το πόσο θα είναι αυτή η διόρθωση δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, υπάρχει ωστόσο ένας εμπειρικός «μπούσουλας» που λέει ότι θα πρέπει οι μερισματικές αποδόσεις να γίνουν ελκυστικότερες από τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

Και επειδή η αμερικανική αγορά ενδέχεται να έχει μπροστά της τέσσερις αυξήσεις βασικών επιτοκίων το 2018, θα πρέπει οι μερισματικές αποδόσεις να δώσουν κάτι παραπάνω από τα ομόλογα. Η προσαρμογή αυτή δεν είναι μικρή: Στο 17,5% υπάρχει ισορροπία μεταξύ S&P και διετούς κρατικού ομολόγου και δεδομένου του ρίσκου που έχουν οι μετοχές μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί «κατιτίς παραπάνω» ώστε οι μετοχές να ξαναγίνουν ελκυστικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διόρθωση που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ μείωσε την ψαλίδα αλλά δεν την έκλεισε. Και τούτο διότι πολλά θα εξαρτηθούν και από την ταχύτητα της αύξησης των επιτοκίων. Στο παρελθόν οι προσδοκίες της αγοράς έχουν παρουσιάσει αποκλίσεις από τα γεγονότα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider