Για την αναβάθμιση της S&P «καρδιοχτυπά» το Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για την αναβάθμιση της S&P «καρδιοχτυπά» το Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 850 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στην ανακοίνωση της S&P για την ελληνική οικονομία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι αναμένεται ουσιαστική αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης κατά δύο βαθμίδες, γεγονός που εδράζεται τόσο στη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, όσο και στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας σε επίπεδα κάτω του 4%.

Το πρώτο 15μερο του έτους, το «January effect» ήταν ιδιαίτερα αισθητό με κέρδη 6% για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος αφομοιώνει τις θετικές συγκυρίες παρά τις σημαντικές προκλήσεις που επιφυλάσσουν οι επόμενοι μήνες για τη χώρα. Έως τις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται η ανακοίνωση των παραδοχών για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από την πορεία των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή Επενδύσεων στην Κύκλος Χρηματιστηριακή, πάντως «αναδύεται έτσι ως εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να μην προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στο κανονικό σενάριο και χαμηλής πιθανότητας να συμβεί σε κάποιες τράπεζες στο δυσμενές μόνο, με όρους πάντως που εύκολα μπορούν να εκπληρωθούν».

Με αυτά τα δεδομένα, σημειώνει ο κ. Τζάνας, η αγορά των ομολόγων στέλνει ήδη τα θετικά μηνύματά της και η φετινή πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου δείχνει ευοίωνη: οι δεικτοβαρείς μη τραπεζικοί τίτλοι του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που ήδη έχουν καταγράψει ικανοποιητικές επιδόσεις την τελευταία τριετία τουλάχιστον, έχουν μεν ώριμες τιμές αλλά και πειστικούς λόγους να συνεχίσουν την ανοδική τους κίνηση.

«Οι τραπεζικοί τίτλοι διαμορφώνουν προϋποθέσεις να επανέλθουν στο ραντάρ και επενδυτών με άλλη επενδυτική φυσιογνωμία, με διάθεση διακράτησης των θέσεών τους μεσομακροπρόσθεσμα. Σημαντικός αριθμός τίτλων μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που ενσωματώνουν το δικό τους story (ενόψει κάποιου deal, προοπτικής επανόδου στην κερδοφορία, ολοκλήρωσης διαδικασιών αδειοδότησης για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων κοκ), ενώ η προοπτική επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων φέρνει στο προσκήνιο και την ειδική αυτή ομάδα εταιρειών δημοσίου χαρακτήρα (ενεργειακές εταιρείες, εταιρείες υδάτων κυρίως)».

Ο κ. Τζάνας προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η αστάθεια στην αγορά αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο «βελούδινη» θα είναι η έξοδος από τα μνημόνια. «Η φετινή χρονιά λοιπόν αναμένεται να προσφέρει πολλές συγκινήσεις με τη μεταβλητότητα να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής», καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider