«Ποδαρικό» με κέρδη 3,4% έκανε το 2018 στο Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ποδαρικό» με κέρδη 3,4% έκανε το 2018 στο Χρηματιστήριο

Με τις καλύτερες περγαμηνές ξεκίνησε το νέο έτος για το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού η αγορά συνεχίζει την ανοδική πορεία που «σφράγισε» με κέρδη 25% το 2017.

Την πρώτη εβδομάδα του 2018, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με σημαντική άνοδο 3,41% στις 829,72 μονάδες, αποδεικνύοντας ότι το θετικό momentum συνεχίζεται, εν μέρει και λόγω του January effect που παραδοσιακά τροφοδοτεί με αισιοδοξία τις χρηματιστηριακές αγορές.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, κατέγραψε συγκρατημένα κέρδη 0,48%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 55,8 εκατ. ευρώ.

Ενθαρρυντική είναι η εικόνα της αγοράς και σε επίπεδο όγκου συναλλαγών, αφού οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι κινήθηκαν φέτος κατά 50% υψηλότερα σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πριν έναν χρόνο.

Ιδιαίτερα θετική απήχηση είχε στο επενδυτικό κλίμα η αποκλιμάκωση των spreads των ομολόγων και της απόδοσης του 10ετούς ομολόγους κάτω από το 4%, η οποία προεξοφλεί θετικές εξελίξεις τόσο στην επικείμενη πιστοληπτική αξιολόγηση από τον οίκο S&P στις 19 Ιανουαρίου όσο και στο μέτωπο της τρίτης αξιολόγησης που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Θετικοί οιωνοί για τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, επικεφαλής Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, ο Ιανουάριος φαίνεται ότι θα κινηθεί σε δύο άξονες. Πρώτον, η ψήφιση των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 10 Ιανουαρίου ώστε την επόμενη ημέρα (11/1) τα τεχνικά κλιμάκια να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ στο Eurogroup.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο ίδιος, η αποσαφήνιση των όρων του δυσμενούς σεναρίου του τεστ αντοχής στην συνάντηση (19/1) των Ελληνικών τραπεζών και της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής (SSM) θα δώσει μια καλύτερη εικόνα για τα αποτελέσματα του τεστ. Οι αντανακλάσεις των δύο αυτών γεγονότων θα είναι καθολικές για την αγορά και θα δώσουν αφορμές για περισσότερη δράση διατηρώντας ψηλά το ενδιαφέρον.

Παίζουν «παιχνίδι» και οι μικροί

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πέρα από τους «συνήθεις υπόπτους» της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που οδηγούν την τάση, υπάρχει πλέον δυναμική και σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Αυτό οφείλεται είτε στην εντεινόμενη κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών (Υγεία, Κορρές, Άνεμος) είτε στις σημαντικές πλέον αποκλίσεις στις αποτιμήσεις.

«Το πάρτι των μικρών της αγοράς συνοδεύεται και από ικανοποιητικές συναλλαγές που διευκολύνουν το συγχρονισμό κινήσεων ισχυρών χαρτοφυλακίων», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider