Τραπεζικό ξεπούλημα στις αγορές - Βελτίωση του κλίματος στο ΧΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζικό ξεπούλημα στις αγορές - Βελτίωση του κλίματος στο ΧΑ

Βελτιώνεται η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να μειώνει τις απώλειες, λόγω των υποστηρικτικών δηλώσεων που διατυπώνονται στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Eurogroup.

Αυτή την ώρα (16:45), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,12% στις 444 μονάδες, αφού δειλά δειλά αρχίζει να διαφαίνεται φως στο τούνελ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης.


Όπως σχολιάζει στο insider.gr ο Άκης Αποστολάρας, αναλυτής της Δεπόλας Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον απομόνωσης και «ακολουθεί τις διεθνείς αγορές μόνο στην πτώση». Η αδυναμία του Χρηματιστηρίου Αθηνών να διατηρήσει την άνοδο 2,5% της Τετάρτης έθεσε τις βάσεις για νέα πτώση σήμερα, η οποία και επιβεβαιώθηκε με τον πιο βίαιο τρόπο, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε νέα ιστορικά χαμηλά.

«Έχουμε πει σε bear market διεθνώς», σχολιάζει ο κ. Αποστολάρας, εξηγώντας ότι αυτό εν μέρει στα ξένα χρηματιστήρια είναι δικαιολογημένο, δεδομένων των υψηλών κερδών που έχουν καταγράψει το προηγούμενο δικαίωμα, γεγονός που αιτιολογεί την τρέχουσα διόρθωση.

Ο πήχης των προσδοκιών από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι «υπό του μηδενός» όσον αφορά στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και την πορεία της αξιολόγησης, ενώ βαριά σκιά ρίχνει πάνω από τη χώρα και το μεταναστευτικό που φαίνεται πως παίρνει «επικίνδυνη» τροχιά καθώς φουντώνουν τα σενάρια για έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.

Το «τελειωτικό χτύπημα» ήρθε να δώσει στην αγορά η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για πώληση των κόκκινων δανείων, γεγονός που έφερε ξανά στο προσκήνιο τους τραπεζικούς τίτλους που αδυνατούν να βγουν από τη δίνη των ρευστοποιήσεων καταγράφοντας πτώση άνω του 17%.

Έντονα πτωτικό παραμένει το κλίμα και στις ευρωαγορές, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να κρατήσουν τα κέρδη 1,9% που κατέγραψαν την Τετάρτη και καταγράφουν σήμερα απώλειες άνω του 3,2%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2013.

«Η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι καλή και αυτό φαίνεται κυρίως από την πορεία της γερμανικής χρηματιστηριακής αγοράς. Το πτωτικό αυτό σπιράλ δεν θα τελειώσει εύκολα», σχολιάζει, μιλώντας στο insider.gr ο επικεφαλής Ξένων Αγορών της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, Νίκος Βέης.

«Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι χειρότερη από την αντίστοιχη στις ΗΠΑ», προσθέτει, για να προειδοποιήσει μάλιστα πως «ο φόβος έχει επιστρέψει στις διεθνείς αγορές».

«Χωρίς έλεος» σφυροκοπούνται ο τραπεζικός και εξορυκτικός κλάδος, καθώς η αβεβαιότητα για την ποιότητα των ευρωπαϊκών τραπεζικών χαρτοφυλακίων και η νέα βίαιη πτώση του πετρελαίου έχουν επιφέρει νέο, ισχυρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Οι τραπεζικοί τίτλοι στην Ευρώπη έχουν χάσει το 28% της αξίας τους από την αρχή του έτους ενώ η Deutsche Bank σημειώνει βουτιά 9,4%, μετά το άλμα 10,2% που κατέγραψε την Τετάρτη στον απόηχο των δημοσιευμάτων για μαζικό πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα χθεσινά κέρδη τους, θέτοντας σε νέα πτωτική τροχιά τη μετοχή του γερμανικού κολοσσού.

Η γενική ανασφάλεια που επικρατεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις αγορές εντάθηκε μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, η οποία εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που ερμηνεύεται από τους επενδυτές ως «φρένο» στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

«Η Yellen άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι παρότι η Fed δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, εννοείται ότι θα προσαρμοστεί στις εξελίξεις», σχολιάζει στο Reuters ο Justin Fabo από την ANZ. «Η κατάσταση θα κριθεί από την πορεία των αγορών από εδώ και στο εξής: εάν η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει στις αγορές, θα πρέπει να παρέμβουν διασωστικά οι κεντρικές τράπεζες», προσθέτει.

Άμεσο αποτέλεσμα των δηλώσεων Yellen ήταν να ενταθούν οι πιέσεις προς το δολάριο, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό 15 ετών έναντι του ευρώ μετά τις δηλώσεις Yellen. Την ίδια ώρα, και καθώς η ανασφάλεια εντείνεται στις αγορές, οι επενδυτές στρέφονται στα επενδυτικά καταφύγια του γεν, των ομολόγων κορυφαίας αξιολόγησης και του χρυσού, ο οποίος συνεχίζει το ράλι που ξεκίνησε από την αρχή του έτους και κερδίζει 2% στη σημερινή διαπραγμάτευση (1.218,20 δολάρια/ουγγιά) .

Το βεβαρυμμένο κλίμα έρχονται να επιδεινώσουν τα αποτελέσματα ευρωπαϊκών κολοσσών, όπως η Societe Generale SA, η Rio Tinto Group και η Zurich Insurance Group, που αποδείχθηκαν κατώτερα των προσδοκώμενων εγείροντας έντονες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι η διάθεση αποστροφής στον κίνδυνο επέστρεψε πολύ γρήγορα στις αγορές και τα χειρότερα είναι μπροστά μας», σχολιάζει στο Reuters η Emile Cardon από τη Rabobank. «Αυτό που κάνει τώρα τη διαφορά είναι ότι οι αρνητικές ειδήσεις συρρέουν από πολλαπλά μέτωπα: Κίνα, ΗΠΑ, τραπεζικός κλάδος, εμπορεύματα. Πολλές μικρές κρίσεις μπορούν να συνθέσουν μια μεγαλύτερη», προειδοποιεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider