Χρηματιστήριο: Τραπεζικό ράλι με στήριξη από τα ομόλογα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Τραπεζικό ράλι με στήριξη από τα ομόλογα

Με τραπεζική βοήθεια το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε μια ανάσα από τις 750 μονάδες, στηριζόμενο από τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 749,76 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,59%. Ανοδικά κινήθηκαν 70 μετοχές, πτωτικά 32 και 141 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 83,8 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 57,7 εκατ. μετοχές. Η σημαντική αύξηση του τζίρου οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην αύξηση των προσυμφωνημένων συναλλαγών, λόγω δύο μεγάλων «πακέτων» που έγιναν σε Eurobank και Grivalia.

Η άνοδος των τραπεζών αποτυπώνει την αισιοδοξία πως τα stress tests δεν θα επιφυλάσσουν εκπλήξεις, καθώς θα λάβουν υπόψη το πολύ καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον σε σχέση με το 2015, πιο αποδοτικό πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και την καλύτερη θέση των τραπεζών όσον αφορά στους κεφαλαιακούς δείκτες.

Το δεκαετές ομόλογο αναφοράς κατέγραψε απόδοση 4,2%, τη χαμηλότερη της δεκαετίας, όπως και το διετές ομόλογο που σημείωσε απόδοση 2%. Η αποκλιμάκωση του ρίσκου χώρας όπως αυτή αποτυπώνεται στα χρεόγραφα του Δημοσίου στήριξε τις τραπεζικές μετοχές.

Από τις τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Πειραιώς (+4,17%), Eurobank (+3,47), Alpha Bank (+3,39) και η Εθνική Τράπεζα (+2,14).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Eurobank (22,3 εκατ. μετοχές) και της Εθνικής (19,3 εκατ. μετοχές). Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές της Grivalia (22 εκατ. ευρώ) και της Eurobank (2,9 εκατ. ευρώ).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 1,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,32%.Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Μαθιός +28,45%, Κέκροψ +21,57% και Σέντρικ +10,17%.Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Logismos -11,11%, Ελτρακ -9,57% και Παπουτσάνης -8,82%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.