Χρηματιστήριο: Μικρά κέρδη, μικρός τζίρος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Μικρά κέρδη, μικρός τζίρος

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο βασικό χαρακτηριστικό των συναλλαγών ήταν ο ισχνός συναλλακτικός τζίρος, κάτι που αποδόθηκε και στην ημιαργία στη Wall Street.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 723,18 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,36%. Ανοδικά κινήθηκαν 72 μετοχές, πτωτικά 41 και 128 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 29,1 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 37,3 εκατ. μετοχές.

Σύμφωνα με αναλυτές η κινητικότητα στον κλάδο Υγείας, τα θετικά ακούσματα από το μέτωπο των τραπεζών, η διαφαινόμενη λύση στο θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και κάποια καλά αποτελέσματα 9μήνου έφτιαξαν κλίμα δίνοντας κατά περίπτωση εναύσματα για έντονες συγκινήσεις.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του Σαράντη (+3,68%) και της Εθνικής (+2,53%).

Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν πλέον σε μια εβδομάδα που παρά τα κλισέ δεν μπορεί παρά να είναι κρίσιμη αφού αποφάσεις, γεγονότα και τεχνικά διαγράμματα φαίνεται να εξέρχονται από την φάση αναμονής.

Η προσοχή την επόμενη εβδομάδα στρέφεται σα ραντεβού των τραπεζιτών με τα κλιμάκια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών (SSM). Τα πρώτα δύο «ακούσματα» από τις τηλεδιασκέψεις της Eurobank και της Εθνικής τράπεζας σε ότι αφορά τους αναθεωρημένους στόχους δεν ήταν αρνητικά, καθώς και οι δύο τράπεζες έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης σε σχέση και με τους νέους στόχους.

Η αγορά θεωρεί και την 27η Νοεμβρίου ως ημερομηνία υψηλού ειδικού βάρους για τον τραπεζικό κλάδο καθώς είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνέλευση των συμβολαιογράφων που θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχουν στους πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη επικεφαλής αναλυσης της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρήκε πάτημα στην περιοχή των 700 μονάδων από την οποία διένυσε μια αξιόλογη αντίδραση 30 περίπου μονάδων.

«Στις 700 μονάδες οι ταλαντωτές «τίμησαν» τις υποτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης δίνοντας μια προσεκτική αντίδραση χαμηλού σχετικά τζίρου η οποία θα κριθεί άμεσα καθώς από τις 730 και τις 740 μονάδες διέρχονται οι δύο κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών. Η διάσπαση της εν λόγω ζώνης δίνει ένα μικρό ανοδικό περιθώριο έως τις 770 μονάδες όπου έχει πλέον παγιωθεί σαν επίπεδο αντίστασης μετά τις τρεις πρόσφατες αποτυχημένες απόπειρες διαφυγής», σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Κατά τον ίδιο, αν οι αγοραστές κερδίσουν αυτό το γύρο έχουν αξιόλογες πιθανότητες να ξαναδούν επίπεδα πάνω από τις 800 μονάδες, ίσως και μέσα στο Δεκέμβριο. Σε αντίθετη περίπτωση οι 700 μονάδες μάλλον θα ξαναδοκιμαστούν ακολουθώντας το αργό πλάγιο μοτίβο που είναι σε εξέλιξη από το Σεπτέμβριο και μετά.

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Εθνική (12,5 εκατ. μετοχές) και της MIG (8,2 εκατ. μετοχές).Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (3 εκατ. ευρώ) και της Alpha Bank (2,9 εκατ. ευρώ).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,07%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,74%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Υγεία +30,06%, Ιασώ +21,40% και ΒΙΣ +9,93%.Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Λεβεντέρης (Π) -19,90%, Παΐρης -11,88% και ΕΛΓΕΚΑ -8,82%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider