Εβδομαδιαίες απώλειες 2,95% για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομαδιαίες απώλειες 2,95% για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πλειστηριασμοί, stress tests και κόκκινα δάνεια είναι το τρίπτυχο του «τραπεζικού πανικού» που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη οριακά πάνω από τις 700 μονάδες την Πέμπτη -επίπεδα που έχουμε να δούμε από το τέλος Απριλίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση, σημειώθηκε ανοδική αντίδραση με το Χρηματιστήριο Αθηνών να σημειώνει άνοδο 1,58% στις 712,46 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 64 εκατ. ευρώ.

«Οι ανησυχίες για ενδεχόμενη ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων στις τράπεζες, σε συνδυασμό με τους ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης ρίχνουν βαριά σκιά στην αγορά και επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα», σχολιάζει στο insider.gr ο Κωστής Μονογιός, επικεφαλής Ανάλυσης της Δεπόλας Χρηματιστηριακή.

«Αν δεν ενταθούν οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, ώστε να γίνουν πιο δελεαστικά τα πακέτα που αναγκάζονται να ρευστοποιήσουν οι τράπεζες από τους επόμενους μήνες, για να εκπληρώσουν τους στόχους μείωσης των NPEs, είναι αμφίβολο πόσο δραστικά θα εξυγιανθούν τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια», εξηγεί ο κ. Μονογιός. «Οι επενδυτές βλέπουν ότι, με τις σημερινές συνθήκες, ο ρυθμός επανείσπραξης θα είναι πολύ μικρός».

Ισχυρό πλήγμα επέφεραν στην αγορά και οι συμβολαιογράφοι με την εξαγγελία τους για αναστολή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αν και τελικώς το θέμα διευθετήθηκε προκειμένου η κρίσιμη διαδικασία να ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου. Οι τιμές που θα «πιάσουν» τα πρώτα ακίνητα που θα εκπλειστηριαστούν θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς τόσο για τις υποθέσεις των stress tests που ξεκινούν τον Φεβρουάριο, όσο και για την τιμή πώλησης των επιχειρηματικών δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις στα funds.

«Η παραμένουσα αβεβαιότητα συνιστά λόγο αποεπένδυσης αρκετών funds εξωτερικού από τη ρηχή τραπεζοκεντρική ελληνική αγορά που αδυνατεί να στηριχθεί πλέον από την αντίρροπη κίνηση άλλων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επιδόσεις των οποίων συνεχίζουν να βελτιώνονται όπως πιστοποιούν τα δημοσιευόμενα ενιάμηνα τους», επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας, η αντίδραση στην αγορά είναι ως έναν βαθμό υπερβολική, καθώς το παρατεταμένο κύμα ρευστοποιήσεων δύσκολα αιτιολογείται από το άγνωστο ακόμη αποτέλεσμα της έκβασης των stress tests, καθώς οι παράμετροι του όλου εγχειρήματος (παραδοχές, μεγέθη τραπεζών 31/12/17, ύψος προβλέψεων λόγω εφαρμογής προτύπου 9, προβλεπόμενος ρυθμός ΑΕΠ) παραμένουν ακόμη άγνωστες.

Σε τεχνικό επίπεδο, ο κ. Μονογιός υπογραμμίζει ότι το εύρος τιμών 690-710, όπως κυμαίνεται σήμερα ο Γενικός Δείκτης, είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς τον Απρίλιο ο δείκτης είχε υπερβεί αυτά τα επίπεδα με εξαιρετικά δυναμικούς ρυθμούς, αφού από τις 685 κατέκτησε τις 790 μονάδες σε λιγότερο από 15 ημέρες. Η αγορά σήμερα βρίσκεται χαμηλότερα από τον μέσο 200 ημερών (745) μονάδες και αυτό είναι «ιδιαίτερα αρνητικό», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ερωτηθείς για το τι είναι αυτό που μπορεί να δώσει «ανάσα» στην αγορά, το προσεχές διάστημα, ο κ. Μονογιός εκτιμά ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται, αφενός στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου –σύμφωνα με τις εξαγγελίες, και αφετέρου στην επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών που αναμένεται στις 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το «καλό σενάριο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider