Εβδομαδιαία πτώση 3,86% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομαδιαία πτώση 3,86% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις πιέσεις να διαχέονται σε όλο το φάσμα της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 734,12 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,95%. Ανοδικά κινήθηκαν 38 μετοχές, πτωτικά 58 και 145 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 43,7 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 36,4 εκατ. μετοχές.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 3,86%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 11,91%.

Η ανασφάλεια που επικρατεί αναφορικά με το ύψος του λογαριασμού των λογιστικών προσαρμογών και του τεστ αντοχής στις τράπεζες εξακολουθεί να λειτουργεί ανασταλτικά στην ψυχολογία των επενδυτών με αποτέλεσμα η αγορά να κυριαρχείται από την τάση που επικρατεί στις τραπεζικές μετοχές.

Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και νέα που θα μπορούσαν να τύχουν θετικότερης αντιμετώπισης και αφορούσαν τις τραπεζικές μετοχές (μείωση ELA, δηλώσεις EBA για νέα NPLs και διαχείριση του IFRS 9) φαίνεται να μην έχουν χρηματιστηριακό αντίκρισμα. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί πως ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται σε χαμηλά επτά μηνών με ανοδικές αποκλίσεις που προμηνύουν ανοδική αντίδραση βραχυπρόθεσμα.

Από τις τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Eurobank (-2,54%) και Εθνική Τράπεζα (-1,56%).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ Μάνο Χατζηδάκη τεχνικά ο Γενικός Δείκτης προσέκρουσε για τρίτη φορά από το Σεπτέμβριο και μετά στην ζώνη αντίστασης των 770 μονάδων χάνοντας μια ακόμα ευκαιρία ανοδικής διαφυγής.

«Θα ήταν εξαιρετικά απίθανο με τους τζίρους των 40 εκατ. ευρώ να επιτευχθεί μια δυναμική αλλαγή στα διαγραμματικά δεδομένα της αγοράς και ως εκ τούτου η αναδίπλωση προς τις 730 μονάδες ήρθε ως φυσικό επακόλουθο», ανέφερε σχετικά ο κ. Χατζηδάκης.

Κατά τον ίδιο τα «άσχημα» νέα για τους αγοραστές είναι ότι στην πρόσφατη καθοδική κίνηση διασπάστηκαν τόσο ο κινητός μέσος των 30 όσο και των 200 ημερών με τους δύο δείκτες να γυρίζουν σε θέση πώλησης.

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Εθνικής (19,1 εκατ. τεμάχια) και της Eurobank (6,5 εκατ. τεμάχια).Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (6,8 εκατ. ευρώ) και της Alpha Bank (6,5 εκατ. ευρώ).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,90%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,05%.Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Μαθιός +29,85%, Ίλυδα +26,52% και Ειδησεοφωνική +9,77%.Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: FG Europe -9,48%, Λάμδα 6,78% και ΕΚΤΕΡ -6,23%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider