Δεύτερη μέρα σφυροκοπήματος για τις τράπεζες - Σώθηκε η «παρτίδα» με μαζικές αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεύτερη μέρα σφυροκοπήματος για τις τράπεζες - Σώθηκε η «παρτίδα» με μαζικές αγορές

Στη δίνη ισχυρότατων χρηματιστηριακών πιέσεων βρέθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ελληνικές τράπεζες, αποτυπώνοντας με έντονο κόκκινο χρώμα την ανησυχία που υπάρχει για τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η επίσπευση των stress tests, η ευρύτερη πολιτική ανησυχία για τις γερμανικές εκλογές αλλά και οι πιέσεις για τα κόκκινα δάνεια έχουν κάνει τις ελληνικές τράπεζες να χάσουν πάνω από 4 δισ. κεφαλαιοποίησης σε διάστημα δύο μηνών.

Και αν δεν επενέβαινε το «ιππικό», με τη μορφή μαζικών εντολών αγοράς, η κατάσταση θα ήταν σαφώς χειρότερη, καθώς από το -10% ενδοσυνεδριακά ο τραπεζικός δείκτης περιόρισες τις απώλειές του στο 4,86%.

Η συνεδρίαση ήταν για επενδυτές με γερά νεύρα, με τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις να είναι τεράστιες και με τη μεταβλητότητα να διαχέεται σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Η ένταση μεταφράστηκε και σε πάρα πολλές αλλαγές χαρτιών και έτσι το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε ρεκόρ τζίρου για φέτος με τις συναλλαγές να χαρακτηρίζονται από την μαζική εμφάνιση αγοραστών στο τέλος της ημέρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα σχεδόν 190 εκατ. ευρώ των συνολικών συναλλαγών της ημέρας τα 162 εκατ. ευρώ, ήτοι το 85% αφορούσε στις τραπεζικές μετοχές. Εξ αυτών, το 50%, δηλαδή συναλλαγές αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ, αφορούσαν στη μετοχή της Alpha Bank.

Η Alpha Bank έκλεισε στα 1,610 ευρώ με πτώση 8,52%, έχοντας ενδοσυνεδριακά υποχωρήσει έως τα 1,560 ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε πτώση 7,42% στα 2,370 ευρώ, έχοντας ενδοσυνεδριακά υποχωρήσει έως τα 2,090 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε στα 0,270 ευρώ με πτώση 4,26% και ενώ βρέθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης στα 0,259% ευρώ.

Η Eurobank αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 0,603 ευρώ, τελικά έκανε ένα μίνι ράλι και βρέθηκε στο κλείσιμο στα 0,698 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη 3,10%.

Η ημερήσια αξία συναλλαγών για την Alpha Bank ήταν 81,7 εκατ. ευρώ, για την Πειραιώς 27,5 εκατ. ευρώ, για την Εθνική 36,6 εκατ. ευρώ και για την Eurobank 18,8 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε πτώση 2,12% στις 740,37 μονάδες και ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αγγίξει το χαμηλό των 725,03 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 190,9 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά διακινήθηκαν 260.046.338 μετοχές. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν με άνοδο έκλεισαν 60, με πτώση 38 και αμετάβλητες παρέμειναν 33μετοχές.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρουν πως πιθανή απώλεια των 731 μονάδων θα σηματοδοτήσει τη διάσπαση του απλού Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών, κάτι που ουσιαστικά θα θέσει τις 680 μονάδες ως την επομένη ισχυρή καθοδική στήριξη για την αγορά. Να σημειωθεί πως ο εκθετικός Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών περνά από τις 746 μονάδες και έχει ήδη χαθεί.

Μιλώντας στο insider.gr ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, επικεφαλής της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός της επανεμφάνισης αγοραστών μετά το μέσο των σημερινών συναλλαγών, ωστόσο ανέφερε πως η συνολική εικόνα δείχνει πως οι τραπεζικές μετοχές είναι έρμαια της αβεβαιότητας που σχετίζεται με το χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής των τεστ αντοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο ίδιος σημείωσε πως μπορεί το «Ιππικό» των αγοραστών να στήριξε τράπεζες και γενικό δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση, όμως η ψυχολογία της αγοράς είναι επιβαρυμένη και θα πρέπει να υπάρξουν ειδήσεις - καταλύτες για να ανατραπεί η απώλεια εμπιστοσύνης που προκάλεσαν αθροιστικά η απαίτηση του ΔΝΤ για διεξαγωγή AQRs, αλλά και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή Επενδύσεων στην Κύκλος Χρηματιστηριακή, η προοπτική να κλείσει εμπρόθεσμα η τρίτη αξιολόγηση μέχρι τέλους του 2017 αδυνατίζει, με την προοπτική μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το 2018 υπόκειται πλέον σε αυξημένη αβεβαιότητα. Το δε ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών επανέρχεται καθώς η επενδυτική κοινότητα θεωρεί ότι οι απόψεις του ΔΝΤ περί διενέργειας ελέγχου ποιότητας στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια είναι πιθανό να υιοθετηθούν, παρά τις αντίθετες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι περί διενέργειας των stress tests νωρίτερα, αρχές του 2018 ίσως, δεν πέτυχαν να συγκρατήσουν τη συνέχιση των τεράστιων όγκων πωλήσεων από τους κατόχους τραπεζικών τίτλων καθώς κάποιοι προεξοφλούν το σενάριο των ανακεφαλαιοποιήσεων, για κάποιες τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες. Έτσι, η ανατροφοδοτούμενη διαδικασία της κλιμάκωσης της απέχθειας προς τον επενδυτικό κίνδυνο, μετατρέπει το χρηματιστηριακό σκηνικό για μια ακόμη φορά, σε στίβο συναγωνισμού για την προτεραιότητα στις πωλήσεις των πολύπαθων τραπεζικών τίτλων καθώς ουδείς θέλει να βιώσει το εφιαλτιακό σενάριο μιας 4ης ανακεφαλαιοποίησης, με τις διοικήσεις των τραπεζών να αδυνατούν να αρθρώσουν πειστικό αντίλογο για τις προοπτικές τους», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.