Ντράγκι και Γερμανία «γκρεμίζουν» τις μετοχές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι και Γερμανία «γκρεμίζουν» τις μετοχές

Διψήφιες απώλειες, που ξεπέρασαν το 11% κατέραψαν οι τραπεζικές μετοχές, συμπαρασύροντας στη δίνη της πτώσης ολόκληρο το Χρηματιστήριο. Ώθηση στις ανησυχίες των επενδυτών έδωσαν από τη μία οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία μετά τις χθεσινές εκλογές κι από την άλλη ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Μάριο Ντράγκι ο οποίος δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως υπάρχει περίπτωση ο SSM να επιταχύνει την διεξαγωγή των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών.

Αν και πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να αποδώσουν την βουτιά των τραπεζικών μετοχών στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι κατά την συνάντησή του με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα «άνοιξε» θέμα για τις ελληνικές τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας διέψευσαν τις πληροφορίες. Όπως σημείωσαν μάλιστα η συνάντηση εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα ενώ ο ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε βελτιωμένη «την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών».

Ωστόσο το μήνυμα του κ. Ντράγκι αλλά και η δήλωση του αρχηγού των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, κατάφερε να ρίξει τον Γενικό Δείκτη κατά 4,06% στις 742,49 μονάδες.

Αναλυτικότερα ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν την επόμενη χρονιά τα προγραμματισμένα στρες τεστ. Όπως διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου «οι αποφάσεις της ΕΚΤ και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού λαμβάνονται σε πλήρη ανεξαρτησία. Την επόμενη χρονιά θα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες τα τεστ αντοχής και γι' αυτό έχει ενημερωθεί και το ΔΝΤ με σχετική επιστολή του SSM».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου σχετικά σχετικά με τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επανέλαβε ότι «το σημείο κλειδί» είναι όταν η ΕΚΤ προχωρήσει στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Αυτή η αξιολόγηση θα καταστεί δυνατή όταν έχουμε περισσότερες και σαφέστερες πληροφορίες για τα μέτρα που θα λάβει το Eurogroup και τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σε αυτήν θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπ' όψιν οι εξωτερικοί κίνδυνοι. Τότε θα μπορούσε η ΕΚΤ να συζητήσει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», κατέληξε.

Από πλευράς του ο κ. Λίντνερ ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα ανέφερε ότι το FDP θα πει «ναι» σε πακέτα διάσωσης εφόσον συμμετέχει το ΔΝΤ και με αυτό να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βιωσιμότητα χρέους.

Οι παραπάνω συγκυρία έκανε επιφυλακτικούς τους επενδυτές με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να ανέλθη στα 75,9 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 98,1 εκατ. μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,35%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,33%.

Οι μεγαλύτερες ωστόσο απώλειες σημειώθηκαν στον τραπεζικό δείκτη, άνω των 11%. Τις ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο ενέτεινε τόσο η πληροφορία ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, όσο και πληροφορίες που ήθελαν το επικεφαλής της ΕΚΤ να ζητά να επιταχυνθούν τα stress test των ελληνικών τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.