«Τραπεζική ευθιξία» παρασύρει το Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τραπεζική ευθιξία» παρασύρει το Χρηματιστήριο

Υπερευαίσθητοι σε ό,τι αφορά τις τράπεζες είναι οι επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως αποκαλύπτει η σημερινή –υπερβολική- αντίδραση του Γενικού Δείκτη στον απόηχο των γερμανικών εκλογών στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει στο insider.gr ο κ. Κωστής Μονογιός, επικεφαλής Ανάλυσης της Δεπόλας Χρηματιστηριακή, η εξασθένηση της Μέρκελ και η πιθανότητα να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο στους –αρνητικούς προς την ελληνική κρίση– Φιλελεύθερους αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο.

Ο κ. Μονογιός εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης θα διορθώσει ενδοσυνεδριακά, καθώς πίσω από τη σημερινή πτώση της τάξης του 1,50% δεν κρύβεται κάποιος συγκεκριμένος καταλύτης. Εν μέρει, οι σημερινές πιέσεις μπορεί να οφείλονται και στη συνεχιζόμενη ρευστοποίηση κερδών από το ράλι ανακούφισης της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνει.

Τον τελευταίο μήνα, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν «μήλον της έριδος» μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αποτέλεσμα την κατακρήμνιση της αγοράς άνω του 7% τον Σεπτέμβριο. Η ανησυχία για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση ή επανεξέταση του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων προκαλεί νευρικότητα στην αγορά, με αποτέλεσμα να πάρει πιο «βαριά» το γερμανικό αποτέλεσμα από τις ευρωαγορές που αντέδρασαν με αξιοσημείωτη ψυχραιμία.

Αλλάζει η ατζέντα της καγκελαρίας

Η έκβαση των εκλογών στη Γερμανία την Κυριακή υψώνει, αναμφίβολα, εμπόδια στο όραμα της βαθύτερης ενοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και την Ευρωζώνη συγκεκριμένα, το οποίο προωθεί με ιδιαίτερη ζέση ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr ο κ. Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, η Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μια τραπεζική ένωση, μια ενιαία δημοσιονομική πολιτική και μια διαφορετική προσέγγιση στις χώρες του «αδύναμου Νότου» –σενάριο που φαίνεται να απομακρύνεται, ή τουλάχιστον να διακυβεύεται, μετά την πύρρειο νίκη της καγκελαρίου Μέρκελ.

Την ίδια ώρα, σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις όπως η προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, το «ακανθώδες» Brexit, η τρομοκρατία και το μεταναστευτικό καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική μια ευρύτερη συνεννόηση σε ευρωπαϊκό έδαφος και μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό της επόμενης ημέρας στο Βερολίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider