Με τραπεζική βουτιά 20% μπήκε το φθινόπωρο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τραπεζική βουτιά 20% μπήκε το φθινόπωρο

Απώλειες σχεδόν 20% καταγράφουν οι τραπεζικοί τίτλοι από την αρχή του μήνα, λυγίζοντας υπό το βάρος της δημόσιας συζήτησης σχετικά με την ανάγκη αυξημένων ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 7% τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας κάτω από τις 765 μονάδες το μεσημέρι της Δευτέρας –μια ακόμη συνεδρίαση που άνοιξε στο «κόκκινο» λόγω του τραπεζικού κλάδου.

Τη Δευτέρα, έκλεισε με πτώση 2% στις 760 μονάδες. Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Κωστής Μονογιός, υπεύθυνος Ανάλυσης της Δεπόλας Χρηματιστηριακή, η αγορά έδειξε κάποια σημάδια αντίστασης στις 765 μονάδες, ωστόσο, το φράγμα έσπασε ανοίγοντας τον δρόμο για τις 650 μονάδες που αποτελούν το νέο σημείο αντίστασης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου τον Αύγουστο, με ανακοίνωσή του ότι οι τράπεζες πρέπει να υποβληθούν σε έκτατα stress tests και έλεγχο ενεργητικού –μία θέση που επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ διαμήνυσε–εμμέσως στο ΔΝΤ– την Παρασκευή ότι τα επόμενα τεστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες διενεργηθούν πριν τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και μόνος αρμόδιος είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας (SSM).

Όπως σημειώνει ο κ. Μονογιός, εκτός από τη συζήτηση για τις τράπεζες, αρνητικά έχει επιδράσει στο επενδυτικό κλίμα τόσο η υπόθεση της αποχώρησης της El Dorado από τις επενδύσεις της, όσο και οι αντιστάσεις που προβάλλουν οι αρχαιολογικές αρχές για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό. Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα δύο αυτά γεγονότα έχουν αρνητική επίδραση στην εικόνα της Ελλάδας στους επενδυτές του εξωτερικού που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τα εμπόδια που εγείρονται στις επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο κ. Μονογιός, η πίεση στις τράπεζες αναμένεται να εκτονωθεί βρίσκοντας κάποια ισορροπία, αν και δύσκολα να ανακτήσει τα επίπεδα των 850 μονάδων όπου είχε ανέλθει στα τέλη Ιουλίου.

Για την εβδομάδα που ξεκινά, δύο είναι τα ορόσημα που αναμένεται να δώσουν ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο και να αντιστρέψουν το κλίμα. Το πρώτο είναι το Road Show των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών στο Λονδίνο στις 20-22 Σεπτεμβρίου και το άλλο είναι η άφιξη του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 25 την επόμενη Δευτέρα.

Η έναρξη της συζήτησης για την Τρίτη αξιολόγηση θα στρέψει μοιραία το ενδιαφέρον στις εκκρεμότητες που μένουν να τακτοποιηθούν από την ελληνική πλευρά, αφήνοντας τις τράπεζες για… αργότερα –κάτι που, όπως φάνηκε και τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί και επιθυμία των Βρυξελλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider