Το ντεμπούτο του ομολόγου περιμένουν οι επενδυτές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ντεμπούτο του ομολόγου περιμένουν οι επενδυτές

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή έκδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία ανακοινώθηκε προ ολίγου, βρίσκονται οι επενδυτές.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης, πάντως, η αγορά δεν φαίνεται να αντιδρά, αφού η έκδοση έχει προεξοφληθεί. Ο Γενικός δείκτης σημειώνει ελαφρά άνοδο τις τάξης του 0,22% στις 847,72 μονάδες (στις 3:45 μ.μ.).

Όπως σημειώνει στο insider.gr ο Κωστής Μονογιός, υπεύθυνος Ανάλυσης της Δεπόλας Χρηματιστηριακή, η αγορά έχει «κρατηθεί» στα επίπεδα των 840-850 μονάδων το τελευταίο διάστημα, καθώς οι επενδυτές περίμεναν την επιστροφή στις αγορές μετά από τρία χρόνια.

Παρότι η έκδοση του ομολόγου έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατόρθωσε να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα παρά τον χαμηλό τζίρο των 50 εκατ. ευρώ που βάζει την αγορά σε ρυθμούς θερινής ραστώνης.

Το ερώτημα είναι εάν η αγορά θα δεχθεί πιέσεις σε περίπτωση που οι επενδυτές αποφασίσουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη της προηγούμενης περιόδου. Θυμίζεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταγράψει άλμα άνω του 30% από τις αρχές του έτους.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται η αγορά να βρει στίγμα στις 810 μονάδες. Πάντως, η αντίδραση των επενδυτών, σύμφωνα με τον κ. Μονογιό, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επιτόκιο του ομολόγου που πρόκειται να ανακοινωθεί αύριο, Τρίτη, καθώς και από την ανταπόκριση που θα έχει από τους επενδυτές –παράγοντες που θα ξεκαθαρίσουν λογικά έως την Πέμπτη.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει οι επενδυτές είναι μεγάλο, καθώς το ελληνικό ομόλογο θα προσφέρει αισθητά καλύτερες αποδόσεις από τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Το ύψος της έκδοσης, πάντως, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 5 δισ. ευρώ και η απόδοση «κλίνει» προς το 4,60%, σύμφωνα με τους στόχους της κυβέρνησης.

Μετακύληση της ρευστότητας προς τις τράπεζες

Η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς παραπέμπει σε «rotation», δηλαδή ανακύκλωση των υφιστάμενων επενδυτικών κεφαλαίων σε συγκεκριμένους τίτλους.

Όπως εξηγεί ο κ. Μονογιός, μετοχές που έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο τους τελευταίους μήνες έχουν υποχωρήσει κατά 10-12% από τα υψηλά τους.

Τα τραπεζικά χαρτιά έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και, μάλιστα, έχουν ενισχυθεί ελαφρώς αφού τμήμα της ρευστότητας αυτής έχει διοχετευθεί προς τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.