Διόρθωση εν μέσω σεισμών, ΔΝΤ και παραγώγων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διόρθωση εν μέσω σεισμών, ΔΝΤ και παραγώγων

Ο σεισμός στη Κω και οι αναφορές του ΔΝΤ για τις τράπεζες και το ελληνικό χρέος βαραίνουν την επενδυτική ψυχολογία στο άνοιγμα των συναλλαγών της Παρασκευής, με το κλίμα να επιβαρύνεται επιπρόσθετα λόγω της λήξης των παραγώγων.

Μπορεί η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου αν εξέφρασε χθες την πεποίθηση πως η συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη βάση ρεαλιστικών παραδοχών θα έλθει σύντομα, ωστόσο η σχετική πρόβλεψη δεν στήριξε το ΧΑΑ, το οποίο έχει επικεντρωθεί περισσότερο στις αρνητικές προβλέψεις του Ταμείου για τις προοπτικές των τραπεζών.

Δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού επίπεδου μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αδύναμης ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων το ΔΝΤ θεωρεί πως θα πρέπει να παραμείνει ένα αποθεματικό ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ για να καλύψει ενδεχόμενες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Μάλιστα, το ΔΝΤ σημειώνει στο DSA πως «το ποσό αυτό μπορεί να μην είναι επαρκές»!

Σε κάθε περίπτωση στην αγορά ομολόγων το κλίμα παραμένει θετικό με την απόδοση του διετούς ομολόγου να κινείται στο 3,3% και του δεκαετούς ομολόγου στο 5,2%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της Grivalia Properties (-3,66% στα 8,96 ευρώ), της Aegean Airlines(-1,41% στα 8,42 ευρώ), της ΕΧΑΕ (-1,13% στα 6,11 ευρώ) και της Εθνικής(-1,10% στα 0,360 ευρώ).

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 849,76 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,56%. Ανοδικά κινούνται 20 μετοχές, 14 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 6,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,63%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,08%.Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Επίλεκτος+4,64% και Χαϊδεμένος+4,22%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Creta Farm -5,06% και Grivalia Properties -3,66%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.