«Ζεσταίνει» την αγορά το ομόλογο του Μυτιληναίου

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ζεσταίνει» την αγορά το ομόλογο του Μυτιληναίου

Ανεβαίνει ο πήχης στην αγορά ομολόγων, μετά την επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση του ομίλου Μυτιληναίου που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή αντλώντας 300 εκατ. ευρώ από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Η προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 147%, αγγίζοντας τα 740,8 εκατ. ευρώ -«ποσό-ρεκόρ» για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς που χαρακτηρίζεται από χαμηλή ρευστότητα εν μέσω και των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τα όσα είχε προαναγείλει και ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίου, πρόκειται για το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδοθεί έως σήμερα στην Ελλάδα και, μάλιστα με τη χαμηλότερη απόδοση.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές της αγοράς, το υψηλό ενδιαφέρον των ιδιωτών –κατατέθηκαν 10.555 αιτήσεις– υποδηλώνει ότι τα ομόλογα αγοράστηκαν σε μεγάλο ποσοστό με χρήματα από τα «σεντούκια», γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Λόγω των σημαντικών αυτών εισροών, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) «μπήκε» τελικά στο ομόλογο με 30 εκατ. ευρώ –από 50 εκατ. ευρώ που είχε εξαγγείλει.

Εκτός από το ονομαστικό μέγεθος της έκδοσης, ρεκόρ κατέγραψε και η απόδοση, η οποία διαμορφώθηκε στο 3,1% -στο χαμηλότερο όριο του εύρους που είχε εξαγγείλει η εταιρεία και η χαμηλότερη μεταξύ των ομολόγων που έχουν εκδοθεί τον τελευταίο χρόνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη χαμηλότερη έκδοση, ωστόσο διατηρήθηκε σε αυτά τα επίπεδα για να είναι ελκυστική στους μικροεπενδυτές.

Όπως σχολιάζει στο Reuters ο Νίκος Κοσκολέτος, αναλυτής της Eurobank Equities μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παρατηρείται αισθητή αποκλιμάκωση του ρίσκου στους ελληνικούς τίτλους. «Η Μυτιληναίος στηρίζεται στα εύρωστα οικονομικά στοιχεία και το εξαγωγικό της προφίλ για να εκδώσει το μεγαλύτερο ομόλογο στην ελληνική αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης, το 80% των κεφαλαίων που αντλήθηκαν θα διατεθούν για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας, το οποίο σημαίνει «ένεση ρευστότητας» για το τραπεζικό σύστημα που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη βελτίωση των χορηγήσεων στη «σφιχτή» ελληνική αγορά.

Οι σημαντικές ομολογιακές εκδόσεις που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο με μεγάλη επιτυχία, έχουν «κεντρίσει» το ενδιαφέρον των επενδυτών που αναζητούν τοποθετήσεις υψηλότερου επιτοκίου από τις τραπεζικές καταθέσεις και ελεγχόμενου ρίσκου σε σύγκριση με τις μετοχές.

Τα ομόλογα του Φουρλή, του ΟΠΑΠ, της Sunlight και τώρα του Μυτιληναίου έχουν «σηκώσει» σημαντικά κεφάλαια -μεγάλο μέρος των οποίων και από το στρώμα- ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς και είσοδο και των τραπεζών με έκδοση δικών τους ομολόγων το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider