3 + 1 απαντήσεις για το ομόλογο του Μυτιληναίου

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
3 + 1 απαντήσεις για το ομόλογο του Μυτιληναίου

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε την Πέμπτη το εταιρικό του Μυτιληναίου, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει για το επενδυτικό κοινό την προσεχή Τετάρτη, 21 Ιουνίου και να διαρκεί έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου.

Με στόχο άντλησης τα 300 εκατ. ευρώ, η έκδοση είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη δευτερογενή αγορά της ΕΧΑΕ και αναμένεται να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών –εγχώριων και ξένων.

1. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της έκδοσης;

Η διάρκεια του ομολόγου διαμορφώνεται στα 5 έτη, ωστόσο η εταιρεία έχει δικαίωμα μερικής ή ολικής αποπληρωμής στους ομολογιούχους από το 2020 και μετά.

Το τοκομερίδιο (απόδοση) αναμένεται να διαμορφωθεί με βάση τις προσφορές από τους θεσμικούς επενδυτές, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς πρόκειται να διαμορφωθεί μεταξύ 3,25-3,5%.

Σημειώνεται ότι στην έκδοση θα συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) στο περιθώριο της επενδυτικής ατζέντας της στην Ελλάδα έως το 2020.

2. Απευθύνεται σε ιδιώτες ή θεσμικούς;

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το 30% της έκδοσης απευθύνεται σε ιδιώτες και το 70% σε θεσμικούς επενδυτές. Η αναλογία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την τοποθέτηση funds του εξωτερικού στην κορυφαία ελληνική εταιρεία.

3. Πόσα χρήματα πρέπει να διαθέτω;

Το ελάχιστο όριο συμμετοχής είναι τα 1.000 ευρώ –που αντιστοιχούν και στην τιμή της ομολογίας. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή στην έκδοση αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. Αναλόγως της κάλυψης του ομολόγου, θα αποδοθεί στους ενδιαφερόμενους το αντίστοιχο ποσοστό που τους αναλογεί με βάση την προσφορά τους.

4. Πού θα επενδυθούν τα χρήματα;

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης, το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν να αξιοποιηθούν άμεσα, δηλαδή εντός του 2017.

Συγκεκριμένα, το 80% του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού που διατηρεί η μητρική ή η θυγατρικές εταιρείες. Ένα 10% θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης και το υπόλοιπο 10% στην αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων τραπεζικού δανεισμού του ομίλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider