Οι επτά ελληνικές μετοχές που «έσπασαν» τα κοντέρ το 2017

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επτά ελληνικές μετοχές που «έσπασαν» τα κοντέρ το 2017

Αποδόσεις πέρα από κάθε προσδοκία κατέγραψαν μια σειρά από μετοχές υψηλών αξιώσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αποφέροντας μέχρι και 70% από την αρχή του έτους.

Στο ράλι των εταιρειών αυτών συνέβαλε το γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί στο χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει άνοδο 20% τους τελυταίους πέντε μήνες. «Η αγορά ξεχωρίζει τα καλά από τα κακά χαρτιά και αυτό σημαίνει ότι στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται επαγγελματίες», σχολιάζει στο insider.gr ο Κωστής Μονογιός, υπεύθυνος ανάλυσης της Δεπόλας Χρηματιστηριακή.

Οι φετινοί «πρωταθλητές» είναι εταιρείες που είχε ήδη ξεχωρίσει ο κ. Μονογιός στην αρχή του έτους με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τις προοπτικές και τα περιθώρια ανόδου της μετοχές το τρέχον έτος. Συγκεκριμένα, επτά εισηγμένες κατέγραψαν κέρδη από 25% έως 67% επιβεβαιώνοντας τα ισχυρά «δείγματα γραφής» που είχαν δώσει αρκετούς μήνες νωρίτερα:

1. Βιοχάλκο (+67%)

Ο όμιλος Βιοχάλκο, συμπεριλαμβανομένης της Χαλκόρ (44%), έχει καταγράψει εξαιρετικές αποδόσεις από την αρχή του έτους, κυρίως λόγω του διαρθρωτικού ανασχηματισμού που επιχειρείται τον τελευταίο χρόνο. Η απορρόφηση των Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια εξασφαλίζει σημαντικές περικοπές κόστους και οικονομίες κλίμακος, γεγονός που αποτυπώνεται και στα τελευταία αποτελέσματα. Ο «παραδοσιακός» όμιλος εκσυγχρονίζεται και οι επενδυτές το αναγνωρίζουν και το ανταμείβουν, εξηγεί ο κ. Μονογιός.

2. ΔΕΗ (+60%)

Η πορεία της ΔΕΗ προς την ιδιωτικοποίηση έχει εκτοξεύσει τη μετοχή της στο Χρηματιστήριο φέτος. Τον φθινόπωρο αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες του ενεργειακού κολοσσού, ενώ ακόμη πιο ελκυστικές είναι στα μάτια των επενδυτών οι υδροηλεκτρικές μονάδες.

3. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+59%)

Ο κατασκευαστικός όμιλος κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ελληνική αγορά, εξασφαλίζοντας μεγάλα έργα υποδομών που συνοδεύονται από ισχυρές ταμειακές ροές. Ο δανεισμός της κυμαίνεται σε ελεγχόμενα επίπεδα και δεν εμπνέει ανησυχία. Ιδιαίτερα θετικές προοπτικές έχει και η εισηγμένη θυγατρική της, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+16%), η οποία δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

4. ΕΛΠΕ (+54%)

Ισχυρό blue chip του ελληνικού χρηματιστηρίου που μαζί με τη Motor Oil απολαμβάνουν τα οφέλη ενός ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου με σημαντικές προοπτικές στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά. Προβληματισμό προκαλούν στους αναλυτές, ωστόσο, η κρατική συμμετοχή καθώς και η ανομοιογένεια των διυλιστηρίων της, αφού λειτουργεί παράλληλα τρία διυλιστήρια με εντελώς διαφορετικό προφίλ.

5. Άνεμος (+51,28%)

Πολλά υποσχόμενη εταιρεία στον κλάδο της αιολικής ενέργειας που ήδη από την αρχή του χρόνου παρουσίαζε σημάδια ισχυρών προοπτικών και υγιούς ανάπτυξης.

6. Motor Oil (+28%)

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες εισηγμένες εταιρείες, σύμφωνα με τον κ. Μονογιό. Παρουσιάζει ισορροπημένη εικόνα σε πολλά επίπεδα: βελτιωμένα μεγέθη, λειτουργική αποτελεσματικότητα, συντηρητική/προσεκτική διαχείριση. Η Motor Oil έχει από τα πιο σύγχρονα διυλιστήρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που την καθιστά ανταγωνιστική και εκτός συνόρων.

7. Μυτιληναίος (+25%)

Ο ισχυρός όμιλος συνεχίζει τη δυναμική πορεία του στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Τελευταία επένδυση που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος αφορά στην κατασκευή εργοστασίου αλουμίνας με στόχο την αύξηση της παραγωγής στο 1 εκατ. τόνους. Επιπλέον, ετοιμάζει τη μεγαλύτερη ομολογιακή έκδοση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα και η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Ιουνίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider