Reuters: Οι μεγάλοι επενδυτές αγοράζουν φθηνές ελληνικές μετοχές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Οι μεγάλοι επενδυτές αγοράζουν φθηνές ελληνικές μετοχές

«Οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αρχίσει να αγοράζουν φθηνές ελληνικές μετοχές, από τίτλους τραπεζών μέχρι μετοχές εταιριών τυχερών παιχνιδιών, αναμένοντας μεγάλες αποδόσεις καθώς τα σύννεφα στις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της σταδιακά ξεκαθαρίζουν», αναφέρει, σε σχετικό δημοσίευμά του, το πρακτορείο Reuters.

Όπως τονίζει, η συμφωνία νωρίτερα τον Μάιο μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της ενίσχυσε τις ελπίδες για πιθανή ελάφρυνση του χρέους της χώρας που έχει υποστεί οικονομικές δυσκολίες για χρόνια, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να καταγράψει το μεγαλύτερο σερί ανοδικών συνεδριάσεων εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

«Πολλοί κοιτούν την Ελλάδα και όλοι αναμένουν μια πολιτική λύση. Σίγουρα θα εισρεύσουν χρήματα εάν υπάρξει μία λύση», δήλωσε ο Ρούντολφ Μπόλι, επικεφαλής του ελβετικού ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) RBR Capital.

«Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι απλά τα πρώτα στάδια αυτού που θα μπορούσε να συμβεί στην ελληνική αγορά», δήλωσε ο Κρίστοφερ Κολούνγκα, ο οποίος βοηθά στη διαχείριση του Emerging Europe Fund της BlackRock.

«Με την Ελλάδα, μάθαμε να είμαστε υπομονετικοί… αλλά η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στις περισσότερες διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής, η συμφωνία πάντα επιτυγχάνεται στο και ένα. Όλοι περιμένουν, όχι μόνο οι Έλληνες», δήλωσε ακόμη ο Κολούνγκα.

«Η Ελλάδα είναι ακόμα κάτι δύσκολο να το κατανοήσει κάποιος. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τους μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων. Πρόκειται για hedge funds (ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου) που αναζητούν ειδικές καταστάσεις προκειμένου να έχουν ασυνήθιστες αποδόσεις για το χαρτοφυλάκιό τους», δήλωσε ο Νίκος Κοσκολέτος, επικεφαλής ανάλυσης στην Eurobank Χρηματιστηριακή στην Αθήνα.

Ωστόσο, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι κι άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων αρχίζουν να υπολογίζουν σε μια συμφωνία που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αυτό θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τις απαραίτητες επενδύσεις και να επαναπατρίσει καταθέσεις που έφυγαν εκτός χώρας πριν από την επιβολή των capital controls. Αφού αγνοήθηκε τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα προσέλκυσε κάποιες ξένες άμεσες επενδύσεις τους τελευταίους μήνες, με τη γερμανική Fraport να αναλαμβάνει τον έλεγχο των περιφερειακών αεροδρομίων και τους Ιταλούς να αποκτούν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Χρηματιστές τονίζουν ότι οι όγκοι συναλλαγών στο χρηματιστήριο Αθηνών διπλασιάστηκαν τον Μάιο από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν κολλημένα για σχεδόν δύο χρόνια, με τους επενδυτές να βάζουν στο στόχαστρό τους τράπεζες και blue chips όπως ο ΟΤΕ, η Motor Oil και η Jumbo.

Ο Ρούντολφ Μπόλι του RBR Capital επένδυσε ένα διψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, καθώς θεώρησε ελκυστικές τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις και την οικονομική ανάκαμψη – σύμφωνα με προβλέψεις του ιδιωτικού τομέα η οικονομική ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,5-1,7% ύστερα από μια μικρή μείωση του ΑΕΠ το 2016. Εκτός αυτού, ο Μπόλι δήλωσε ότι τα 'κόκκινα δάνεια' αντιμετωπίζονται και οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται πιο αποτελεσματικές, για παράδειγμα, σε σχέση με τις ιταλικές. «Μας αρέσουν η Πειραιώς και η Eurobank», δήλωσε.

Καθώς νωρίτερα τον Μάιο ενισχύθηκαν οι ελπίδες ότι πλησιάζει μια ολοκληρωμένη συμφωνία για το χρέος, το χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε 13 ανοδικές συνεδριάσεις στη σειρά και οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων είναι σήμερα γύρω στο 6%. Ο Κοσκολέτος της Eurobank εκτιμά ότι, εάν οι αποδόσεις της χώρας ευθυγραμμιστούν με αυτές άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, όπως της Πορτογαλίας, αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει μια δυναμική ανόδου κατά 20-30% για τις μετοχές.

Αν προστεθούν σε αυτό οι θετικές εκπλήξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο – με την Ελλάδα να ξεπερνά τους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα και να αναμένεται να καταγράψει φέτος ρυθμούς ανάπτυξης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα – τότε ενισχύεται η επενδυτική προοπτική της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.