Η διόρθωση... άργησε μια μέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η διόρθωση... άργησε μια μέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

«Ανώμαλα» προσγειώθηκαν οι επενδυτές την Τετάρτη, αφού ο απόηχος του άκαρπου Eurogroup της Δευτέρας έφτασε με καθυστέρηση… δύο ημερών στη λεωφόρο Καβάλας.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,17% στις 766,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 107 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Κωστής Μονογιός, υπεύθυνος ανάλυσης της Δεπόλας Χρηματιστηριακή, το «μάζεμα» των απωλειών την Τρίτη στο 0,70% είχε δημιουργήσει αίσθημα ανακούφισης στην αγορά για την… ψύχραιμη αντίδραση των επενδυτών στην αδυναμία των Θεσμών να καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

«Μετά τις περιορισμένες απώλειες της Τρίτης, δημιουργήθηκε στην αγορά η προσδοκία της συγκρατημένης διόρθωσης, η οποία διαψεύστηκε σήμερα», σημειώνει ο κ. Μονογιός. Όπως εξηγεί, στη χθεσινή συνεδρίαση που ξεκίνησε με βουτιά 3%, οι απώλειες περιορίστηκαν επειδή αρκετοί επενδυτές άδραξαν την ευκαιρία για να κάνουν αγορές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, όσο και αν αιφνιδίασε η σημερινή πτώση, δεν είναι ανησυχητική αφού το momentum παραμένει ανοδικό και συνδυάζεται με ενισχυμένα επίπεδα όγκου συναλλαγών. Ενδεικτικά, τον Μάιο ο ημερήσιος τζίρος έχει αυξηθεί στα 60-70 εκατ. ευρώ, ανακάμπτοντας αισθητά από τα μέσα επίπεδα των προηγούμενων μηνών.

Οι μεταβολές αυτές «φωτογραφίζουν» μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις ελληνικές μετοχές, με εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές και fund του εξωτερικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα από τις 24 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου, σημειώθηκε ανοδικό σερί 13 συνεδριάσεων.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν οι εισροές αυτές έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα ή εάν οι ξένοι θεσμικοί ήρθαν για να… μείνουν στην ελληνική αγορά. «Η αίσθησή μου είναι ότι ισχύει το δεύτερο, αφού οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για τους ξένους επενδυτές, ιδίως όσο σταθεροποιείται το μακροοικονομικό περιβάλλον», επισημαίνει ο κ. Μονογιός.

Ως επόμενο σημείο στήριξης ο ίδιος «βλέπει» τις 750 μονάδες, θεωρώντας ότι μια υποχώρησε σε αυτά τα επίπεδα δεν υπονομεύει ουσιαστικά την ανοδική τάση της αγοράς. «Σε διάστημα δύο εβδομάδων, ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει άνοδο 120 μονάδων. Μια πτώση της τάξης των 40-50 μονάδων δεν θα διαταράξει την ανάκαμψη της αγοράς», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.