Λαζαρίδης: Αλλάζει ο παραδοσιακός τρόπος προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαζαρίδης: Αλλάζει ο παραδοσιακός τρόπος προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων

«Η ενεργοποίηση του οικοσυστήματος της αγοράς γενικότερα αλλά και της τραπεζικής επενδυτικής ειδικότερα αποτελούν κεντρικές προϋποθέσεις για την επιτυχή συμμετοχή της χρηματιστηριακής αγοράς στην κεφαλαιακή και χρηματοδοτική υποστήριξη των επιχειρήσεων καθώς και για την προσέλκυση πόρων από το εξωτερικό».

Τα ανωτέρω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην εσπερίδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη 16 Μαΐου 2017 με θέμα: «Η Ιστορία μάς εμπνέει. Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίζει τις ανάγκες της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ένωση Κεφαλαιαγορών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η αξιοποίηση των σύγχρονων Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, όπως αυτή της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, για την ανάδειξη των μηχανισμών της κεφαλαιαγοράς με στόχο την επενδυτική στήριξη των ΜμΕ θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σε μια περίοδο όπου η επέκταση των διαθέσιμων πόρων είναι βασική επιδίωξη, εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα διευκολύνει αλλά και θα επιταχύνει την προσέλκυση επενδυτικών και χρηματοδοτικών κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό περιβάλλον», τόνισε.

Σε σχέση με την παρουσίαση της ιστορικής μελέτης σημείωσε: «Η αξιοποίηση του χρηματιστηρίου συμπίπτει με την ανάπτυξη εταιρειών του χώρου των υποδομών. Αυτό είναι συμβατό με τη σύγχρονη διεθνή πρακτική ιδιωτικοποίησης μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς. Επίσης η ένταξη μικρότερων επιχειρήσεων που είδαμε να εμφανίζεται κατά περιόδους στο παρελθόν είναι επίσης μια σύγχρονη διεθνής τάση».

Στη συνέχεια ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα προκληθούν λόγω του digitalization. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας θα ανατοποθετήσει πολλούς κλάδους της οικονομίας. Ένας από αυτούς είναι και η χρηματοοικονομική βιομηχανία. Οι χρόνοι, τα κόστη, η επίτευξη της διαφάνειας και μια σειρά άλλων συντελεστών παραγωγής θα διαμορφωθούν σε επίπεδα όπου ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας της αξιολόγησης, ανεύρεσης και προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων θα αναθεωρηθεί ουσιωδώς. Μοντέλα όπως το crowdfunding είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να μας απασχολήσουν διότι το concept που εισάγουν είναι συμβατό με τις μεγάλες τάσεις που διαμορφώνονται παγκοσμίως. Η συμπίεση των χρόνων προκαλεί επιτάχυνση της ωρίμανσης των επιχειρήσεων. Έτσι νεότερες επιχειρήσεις θα αποτελούν το «πελατειακό κοινό» των χρηματιστηρίων. Ταυτόχρονα η συμπίεση του κόστους προκαλεί μείωση του σημείου επίτευξης κερδοφορίας για τους επενδυτικούς οίκους που θα μπορούν πλέον να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ευρύτερη γκάμα ενδιαφερομένων εταιριών».

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συμπλήρωσε ήδη 140 χρόνια ζωής. Το ΧΑ ως οργανωτής της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, στήριξε, παρέχοντας λύσεις χρηματοδότησης και επενδυτικές επιλογές, τόσο την ανάπτυξη επιχειρήσεων και οικονομίας όσο και την καλλιέργεια της επενδυτικής κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να αναγνωριστεί η αποτύπωση της συμμετοχής της ελληνικής επιχειρηματικότητας στις εξελίξεις των οικονομικών κύκλων που διαμορφώθηκαν τοπικά και διεθνώς καθώς και στην υιοθέτηση των διεθνών τάσεων ρύθμισης των αγορών για την προστασία των επενδυτών, που συνήθως ακολουθούσαν την επενδυτική φρενίτιδα.

Το Χρηματιστήριο παρείχε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πρόσβαση στο ιστορικό του αρχείο που αφορά εισαγωγή εταιρειών, συναλλακτική δραστηριότητα και άλλα στοιχεία της χρηματιστηριακής ζωής. Με βάση τα στοιχεία αυτά εκπονήθηκε μελέτη θέμα: «Χρηματιστήριο και εισηγμένες εταιρείες, 1880-1940: ανάπτυξη και συγκυρία».

Με αφορμή την συμπλήρωση των 140 ετών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την ολοκλήρωση της μελέτης και με στόχο την ανάδειξη του ρόλου και τη σημασία που έχει η κεφαλαιαγορά στο νέο ευρωπαϊκό αναπτυξιακό μοντέλο οργανώθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης σε συνδυασμό με τις σημαντικές εξελίξεις και τις τάσεις στην αγορά κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκμετάλλευση των σύγχρονων πρωτοβουλιών όπως αυτή της Ένωσης των Κεφαλαιαγορών αποτελεί βασική επιδίωξη του Χρηματιστηρίου.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον Πρόεδρο του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Ιάκωβο Γεωργάνα. Ο κ. Γεωργάνας καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και ευχαρίστησε ιδιαιτέρα τους ομιλητές και μελετητές.

Για την εκπόνηση της μελέτης σημείωσε ότι: «Η μελέτη έχει, νομίζω, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι μελέτες περί των χρηματιστηρίων συνήθως επικεντρώνονται στην εξέταση της ζήτησης και των τιμών των μετοχών. Η παρούσα εργασία, όμως, εστιάζει στην πλευρά της προσφοράς, δηλαδή την εισαγωγή και την μεγέθυνση των εταιριών, του Χρηματιστηρίου.

Αυτή η προσέγγιση εκτός από το ιστορικό της ενδιαφέρον, μπορεί να καταστεί και εξαιρετικά χρήσιμη λόγω της σημερινής συγκυρίας. Όλοι ομολογούμε την ανάγκη απομοχλεύσεως στην κεφαλαιακή διάρθρωση των επιχειρήσεων.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται χρηματοδότηση και κεφαλαιακή ενίσχυση. Τις λύσεις και τα εργαλεία μπορεί να προσφέρει η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, σε συνδυασμό με τις προοπτικές του Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Με έναν, όμως, όρο: ότι τα όποια κεφάλαια αντληθούν θα οδηγήσουν σε παραγωγικό πλεόνασμα, δηλαδή σε κέρδος, διατηρήσιμο και βιώσιμο, για αυτούς που θα τα διαθέσουν. Τον όρο αυτόν δεν νομίζω ότι τον τηρήσαμε και τόσο πιστά στο παρελθόν, ούτε στο απώτερο, ούτε στο πρόσφατο. Και οι συνέπειες είναι, πιστεύω, προφανείς και γνωστές σε όλους μας. Διότι τότε νομίζαμε, φαίνεται, ότι οι κεφαλαιακοί και αποταμιευτικοί πόροι (ιδίως των άλλων) είναι ανεξάντλητοι. Άφθονοι είναι, κατά καιρούς, αλλά δεν είναι ποτέ ανεξάντλητοι ...».

Κλείνοντας το καλωσόρισμά του ο κ. Γεωργάνας ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εσπερίδα και εξέφρασε την ελπίδα περαιτέρω αξιοποίησης των συμπερασμάτων της ιστορικής μελέτης και των σύγχρονων Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών καθώς σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Capital Markets Union (Ένωση Κεφαλαιαγορών) παρουσίασε ο κ. Florian Denis, ‎Policy Officer της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ειδικότητα στο θέμα αυτό.

Ο κ. Denis ξεκίνησε την παρουσίασή του με αναφορά στους στόχους της πρωτοβουλίας και τους λόγους που οδήγησαν στην ανάληψή της. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι: «… η Ένωση Κεφαλαιαγορών είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων για τη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης της οικονομίας της ΕΕ και τη μείωση της υπερβολικής εξάρτησης από τα τραπεζικά δάνεια.»

Συνέχισε σημειώνοντας: «…με τον τρόπο αυτό θα διευρυνθεί η χρηματοδοτική βάση μέσω της προσθήκης περισσότερων πηγών. Επίσης θα αναπτυχθεί ισχυρότερη κουλτούρα σχετικά με την χρήση ιδίων κεφαλαίων για τη συμπλήρωση του τραπεζικού δανεισμού. Θα προωθηθεί η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των υποδομών και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι με την άρση των φραγμών στις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων και στις επενδύσεις θα επιτευχθεί η διαφοροποίηση των κινδύνων καθώς και η δυνατότητα του συστήματος να απορροφά τους κραδασμούς όποτε αυτοί εμφανίζονται».

Ακολούθως ο κ. Denis «ανέλυσε την σημαντική επίδραση που θα έχει η υλοποίηση της πρωτοβουλίας Capital Markets Union στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων γενικά και στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικότερα …». Επίσης αναφέρθηκε στις «… προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την δημιουργία αγορών κεφαλαίων που θα μπορούν να υποστηρίξουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Ο κ. Denis κατέληξε την ομιλία με αναφορά στους στόχους και τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα της συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider