Άνοιξη στο Χρηματιστήριο – Συμφωνία «βλέπουν» οι επενδυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξη στο Χρηματιστήριο – Συμφωνία «βλέπουν» οι επενδυτές

Κέρδη της τάξεως του 4,5% καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών από την αρχή της εβδομάδας, προεξοφλώντας αρκετή «αυτοπεποίθηση» την πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τον χορό των κερδών «σέρνουν», όπως είναι αναμενόμενο, οι τραπεζικοί τίτλοι, αφού οι τράπεζες είναι δεμένες στο «άρμα» των διαπραγματεύσεων περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο.

Με τις ενδείξεις της σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών να ενισχύονται τις τελευταίες ημέρες, αφού κυβέρνηση και Κομισιόν να διαμηνύουν ότι ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου είναι επιτεύξιμος, ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει άλμα 12% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής.

Όπως σημειώνει στο insider.gr ο Δημήτρης Τσάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, σημειώνεται μια έξαρση αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα τραπεζικά χαρτιά, τα οποία καταγράφουν διψήφια ποσοστά απωλειών από τις αρχές του έτους.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τράπεζες και ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους για τη χρήση του 2016, ξεκινώντας σήμερα με τη Eurobank. Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, υπάρχουν προσδοκίες στην αγορά για εδραίωση της κερδοφορίας τους, ωστόσο, ακόμη πιο σημαντικό είναι το πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για μείωση των ανοιγμάτων.

«Συνταγή ανόδου στο Χρηματιστήριο»

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων διαπραγματεύσεων προϊδεάζουν για ένα πολύ θετικό momentum στην αγορά, με «καύσιμο» φυσικά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, εξηγεί στο insider.gr ο Κωστής Μονογιός, υπεύθυνος ανάλυσης της Δεπόλας Χρηματιστηριακή.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι επενδυτές φαίνονται «πεπεισμένοι» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το επόμενο Eurogroup τον Απρίλιο προκαλώντας την ανοδική αντίδραση που παρουσιάζει μια πολύ θετική «ακτινογραφία» της αγοράς.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο κ. Μονογιός, τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας της ανόδου ενισχύουν τα υψηλά που καταγράφουν, ή προσεγγίζουν, οι ατμομηχανές εκτός τραπεζικού κλάδου, όπως η Motoroil, το Jumbo και ο Τιτάνας, οι οποίες διαπραγματεύονται κοντά στα υψηλά 1-2 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, επενδυτές του κλάδου του τουρισμού και του real estate είναι «υπ’ ατμόν» για είσοδο στη χρηματιστηριακή αγορά μόλις ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση και ξεπεραστεί ο σκόπελος της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό που έχει όμως ανάγκη η αγορά, τονίζει ο κ. Μονογιός, είναι στρατηγικούς επενδυτές από το εξωτερικό -funds και συνταξιοτικά ταμεία- που θα τοποθετηθούν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν θα εξαντλούν τις κινήσεις τους σε επίπεδο trading.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider