ΕΧΑΕ: Το ομόλογο του ΟΠΑΠ ξεκλειδώνει την επόμενη «πίστα»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΧΑΕ: Το ομόλογο του ΟΠΑΠ ξεκλειδώνει την επόμενη «πίστα»

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την ελληνική αγορά χαρακτηρίζει το ομόλογο του ΟΠΑΠ ο Παντελής Λάμπρου, επικεφαλής Στρατηγικής Επικοινωνίας και Ανάλυσης Αγορών της ΕΧΑΕ.


Σε δηλώσεις του στο insider.gr, ο κ. Λάμπρου εκτιμά ότι «πνέει ούριος άνεμος» για την πολυαναμενόμενη έκδοση εξηγεί ότι μια έκδοση αυτού του βεληνεκούς (200 εκατ. ευρώ) ανεβάζει τον πήχη της ελληνικής αγοράς εταιρικών ομολόγων –«ξεκλειδώνει την επόμενη πίστα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θυμίζεται ότι σήμερα, Παρασκευή, λήγει η προθεσμία της δημόσιας προσφοράς και αργότερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί το ποσό της κάλυψης της έκδοσης, καθώς και το ακριβές ύψος του κουπονιού.

Μέχρι πρότινος, οι μεγαλύτερες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ και η Τιτάν εξέδιδαν τα ομόλογά τους στο εξωτερικό προσβλέποντας σε μια ευρύτερη επενδυτική βάση για υπερκάλυψη των εκδόσεών τους. Μετά την επιβολή των capital controls, όμως, οι Έλληνες επενδυτές δεν μπορούν να επενδύσουν στο εξωτερικό χρήματα που διατηρούν στην Ελλάδα, συνεπώς «αποκλείονται» από τα ομόλογα που εκδίδονται σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Όπως σημειώνει ο κ. Λάμπρου, η έκδοση του ΟΠΑΠ απευθύνεται στα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των μικροεπενδυτών, αφού το ελάχιστο όριο της επένδυσης είναι τα 1.000 ευρώ. Βέβαια, προσθέτει, η αίσθηση που μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς είναι πως υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον από ξένα funds και η έκδοση αναμένεται να καλυφθεί τόσο από εγχώρια όσο και από ξένα κεφάλαια. Η ακριβής αναλογία μένει να αποδειχθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της αξιοπιστίας του ΟΠΑΠ στα μάτια των επενδυτών, αλλά και των χαμηλών αποδόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες –ακόμη και στις προνομιακές καταθέσεις– αναμένεται να δημιουργηθεί μια μεγάλη δυναμική μετατόπισης των κεφαλαίων από τις τράπεζες στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση –αλλά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος τα εταιρικά ομόλογα να «κανιβαλίσουν» τις τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Λάμπρου εμφανίζεται καθησυχαστικός, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για επενδύσεις διαφορετικού προφίλ. «Προτού προβεί κανείς στην επένδυση, θα πρέπει να εξετάσει τις αποδόσεις που προσφέρουν οι μετοχές σε βάθος χρόνου, σε σύγκριση με τη σταθερή απόδοση του ομολόγου», επισημαίνει.

Σημειώνεται ότι ο ορίζοντας της επένδυσης στο ομόλογο του ΟΠΑΠ είναι μεσοπρόθεσμος, συνεπώς οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν τη μερισματική απόδοση των μετοχών με το τοκομερίδιο (κουπόνι) του ομολόγου του ΟΠΑΠ το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 3,5%.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη των «εγκλωβισμένων» Ελλήνων επενδυτών για διεξόδους και… αισιοδοξία, ο κ. Λάμπρου συνιστά ψυχραιμία και… μελέτη πριν από την οποιαδήποτε τοποθέτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider