Δεπόλας: Οι μετοχές με τις καλύτερες προοπτικές για το 2017

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεπόλας: Οι μετοχές με τις καλύτερες προοπτικές για το 2017

Με τα «καυτά» ζητήματα της αξιολόγησης να παραμένουν ανοιχτά, και την αβεβαιότητα να σκιάζει την ελληνική οικονομία, οι επενδυτές ψάχνουν τα «κλειδιά» που θα τους οδηγήσουν σε κερδοφόρες τοποθετήσεις στα σημερινά χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όπως εξηγεί στο insider.gr ο Κωστής Μονογιός, χρηματιστηριακός αναλυτής της Δεπόλας Χρηματιστηριακή, θα ήταν φρόνιμο οι επενδυτές να εστιάσουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τις προοπτικές των εισηγμένων εταιρειών για το 2017 προκειμένου να λάβουν σωστές επενδυτικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καλύτερη εικόνα αναμένεται να παρουσιάσουν το 2017 οι παρακάτω εισηγμένες εταιρείες, ανοίγοντας τον δρόμο των αποδόσεων σε όσους εμπιστευτούν τα «χαρτιά» τους:

Motor Oil

Η Motor Oil παραμένει κορυφαία επιλογή, καθώς σε ένα σχετικά καλό περιβάλλον διύλισης , η εταιρεία έχει αποδείξει ότι λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά , με ικανότητα να παράγει δυνατή κερδοφορία και ισχυρές ταμειακές ροές. Το καθαρό χρέος της εταιρείας βρίσκεται κοντά στα 430 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία 3μήνου του 2016, ενώ το αναπροσαρμοσμένο Ebitda για το 12μηνο (9μηνο 2015-2016) κυμαίνεται στα 542 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να βρίσκεται στα 1,47 δισ.

Άνεμος

Στα επίπεδα που διαπραγματεύεται σήμερα, ο Άνεμος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως επενδυτική επιλογή, με την εταιρεία να εμφανίζει στο 9μηνο (7,5 εκατ. ευρώ) και την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 80 εκατ. ευρώ. Το καθαρό χρέος της εταιρείας ανέρχεται στα 122 εκατ. ευρώ, ενώ το Ebitda των 4 τελευταίων τριμήνων να φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ.

ΟΠΑΠ

Η ευνοϊκή απόφαση για την αγορά των VLT’s είναι αυτή που έδωσε την τελευταία ανοδική ώθηση στον ΟΠΑΠ. Ως εκ τούτου, η επιπλέον υπεραξία που μπορεί να αναμένει ο επενδυτής προκύπτει από την επιτυχή εγκατάσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου project.

Μυτιληναίος

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε το μετασχηματισμό του ομίλου μέσα στο 2017, με τη μητρική εταιρία να απορροφά τη ΜΕΤΚΑ σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης των δυνάμεων του ομίλου και επίτευξης σημαντικής εξοικονόμησης κόστους. Ο όμιλος έχει βελτιωθεί σημαντικά σε λειτουργικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια ενώ βασικός μοχλός για το 2017 αναμένεται να είναι το Αλουμίνιο . Το συνολικό Ebitda του ομίλου τα 4 τελευταία τρίμηνα (με στοιχεία 6μήνου 2016) ανέρχεται στα 185 εκατ. ευρώ.

Τιτάνας

Η Τιτάνας αναμένει μια ακόμη δυνατή χρονιά στις ΗΠΑ, τη βασική αγορά όπου διαπραγματεύεται, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή. Ο όμιλος πλέον λειτουργεί σε πέντε αγορές, καθώς μετά την τελευταία συμμετοχή έχει παρουσία και στη Βραζιλία. Στην Αίγυπτο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς το οικονομικό περιβάλλον παραμένει δύσκολο. Ωστόσο, η λειτουργία των σταθμών παραγωγής ενέργειας από τον όμιλο εκεί έχει ομαλοποιήσει ως ένα βαθμό την λειτουργία των εργοστασίων, ενώ σημαντικό στοιχείο παραμένει το επίπεδο τιμών στη χώρα.

Τι περιμένουμε από τον Γενικό Δείκτη το 2017

Σε τεχνικό επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο (ΚΜΟ) 200 ημερών ο οποίος είναι κοντά στην περιοχή των 590-600 μονάδων , άρα ουσιαστικά αυτό είναι και το καθοριστικό σημείο σε μια πιθανή διόρθωση.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μονογιός, το 2017 αναμένουμε να παρουσιάσει μεταβλητότητα ενώ καθοριστικός παράγοντας είναι η επιστροφή στην κανονικότητα για την οικονομία η οποία, αν επιτευχθεί, θα επιτρέψει και τη σταδιακή επιστροφή ξένων κεφαλαίων και άρα τη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς και κατ’ επέκταση των αποτιμήσεων για τις ελληνικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider