Ταραχώδες το 2017 για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταραχώδες το 2017 για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Μετ’ εμποδίων θα κυλίσει και το 2017 για το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού η φετινή ατζέντα είναι ήδη φορτωμένη με κρίσιμα γεγονότα τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το ελληνικό χρηματιστήριο εκκινεί μια ακόμα χρονιά με πολλούς προβληματισμούς και αβεβαιότητες», επισημαίνει στο insider.gr ο Κωστής Μονογιός, χρηματιστηριακός αναλυτής της Δεπόλας Χρηματιστηριακή.

Ειδικά για τη χώρα μας, τα ορόσημα για την οικονομία είναι πολλά και σημαντικά: αξιολόγηση, πληρωμή δόσεων, κόφτης, QE, κόκκινα δάνεια. Οι σημαντικές αυτές εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία των μετοχών και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

«Οι παραπάνω παράγοντες σαφώς θα βοηθούσαν ουσιαστικά στη βελτίωση της εικόνας της κεφαλαιαγοράς αλλά και των προοπτικών της οικονομίας γενικότερα. Είναι όμως δυστυχώς παράγοντες που εξαρτώνται από πολιτική βούληση, άρα εκτός επιρροής για τον μέσο επενδυτή», σημειώνει ο κ. Μονογιός και θεωρεί φρόνιμο «να εστιάσουμε σε αυτά που μπορούμε να κατανοήσουμε και να καταλάβουμε, δηλαδή στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στις εταιρείες οι οποίες αναμένουμε να έχουν καλύτερη εικόνα για το 2017».

Σύμφωνα με τον κ. Μονογιό, στις μετοχές αυτές περιλαμβάνονται -με τυχαία σειρά- οι τίτλοι των Motor Oil, Μυτιληναίος, Ελτεχ Άνεμος, Οπαπ, Τιτάνας.

«Όλα είναι ανοιχτά, όλα είναι τζόγος», τονίζει με τη σειρά του στο insider.gr ο Μάνος Χατζηδάκης επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ. Όπως εξηγεί, σημαντικό ρόλο για τις τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους θα διαδραματίσουν και οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού το 2017 έχουν προγραμματιστεί τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, με τις εκλογές στη Γαλλία τους μήνες Απρίλιος-Μάιος να θεωρούνται ως οι πλέον κρίσιμες για το μέλλον της ΕΕ.

Πώς έκλεισε ο χρόνος για το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε ετήσια κέρδη 1,95%. Ο δείκτης των τραπεζών κατέγραψε απώλειες για έβδομη συνεχή χρονιά, ενώ ο τζίρος κυμάνθηκε στα επίπεδα των 61 εκατ. ευρώ.

Τι περιμένουμε από το 2017;

Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τα 61 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν το «πάτωμα» για τη φετινή χρονιά. Σε περίπτωση, μάλιστα, που χαλαρώσουν περαιτέρω τα capital controls, μια τόνωση των συναλλαγών στα 80-90 εκατ. ευρώ είναι ένα συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο. Όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, όλα θα εξαρτηθούν από τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε εγχώριο επίπεδο και από τις πολιτικές εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ενθαρρυντική ένδειξη θεωρεί, πάντως, ο ίδιος τη σημαντικό αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κάτω από τα επίπεδα του 6,7% τις πρώτες ημέρες του έτους, γεγονός που υποδηλώνει προεξόφληση θετικών εξελίξεων για την οικονομία και επενδυτικό ενδιαφέρον από funds του εξωτερικού.

Υπογραμμίζει δε ότι η «ψήφος εμπιστοσύνης» στα ελληνικά ομολόγα είναι ακόμη πιο σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα sophisticated αγορά στην οποία συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές –οι οποίες αναμένουν, όπως φαίνεται, σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider