Πτωτική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο ελέω 13ης σύνταξης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωτική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο ελέω 13ης σύνταξης

Ο αιφνιδιασμός που επεφύλαξε στους θεσμούς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας τη χορήγηση της 13ης σύνταξης και η έκφραση δυσαρέσκειας εκ μέρους των δανειστών για την απροειδοποίητη αυτή κοινωνική παροχή βάρυναν στη συνεδρίαση της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 640,09 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,26%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 50,689 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 63.785.957 μετοχές. Ανοδικά κινήθηκαν 30 μετοχές, 73 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 4,26%.

Όλα δείχνουν πως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και πως πιθανότατα σε περίπτωση αδιεξόδου να υπάρξει ακόμη και προσφυγή στις κάλπες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται απαγορευτικό από την αγορά η οποία έχει ήδη τιμολογήσει το θετικό σενάριο της συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι πολιτικές εξελίξεις και τα σενάρια για αναβίωση σκηνικών αντιπαράθεσης με τους θεσμούς οδήγησαν σε αυξημένες πωλήσεις με την μεγαλύτερη πίεση να ασκείται στις τραπεζικές μετοχές. Πάντως μεγάλο κομμάτι της προσφοράς απορροφήθηκε, κάτι που παράγοντες της αγοράς αποτίμησαν θετικά.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-4,14% στα 0,695 ευρώ), της Lamda Development (-3,53% στα 4,65 ευρώ), της Ελλάκτωρ (-3,42% στα 1,13 ευρώ), της Μυτιληναίος (-3,22% στα 6,02 ευρώ), της ΔΕΗ (-3,18% στα 3,04 ευρώ) και της Viohalco (-2,90% στα 1,34 ευρώ).

Υπό το βάρος των αρνητικών αυτών δεδομένων οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση κερδών, μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 5,69%.

Ο Μάνος Χατζηδάκης επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή υπογραμμίζει πως τεχνικά ο Γενικός ∆είκτης βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών της χρονιάς (658 μονάδες) και παρά την κόπωση που διαφάνηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής διατηρεί ακέραιες τις πιθανότητες για την επίτευξη του επόμενου στόχου. Κατά τον ίδιο σε αυτό συνηγορούν και οι συναλλακτικοί τζίροι οι οποίοι έχουν επιστρέψει σε «επίπεδα κανονικότητας». «Επίπεδα 70 – 90 εκατ. ευρώ μέσων ημερήσιων συναλλαγών μπορούν να απορροφήσουν τα κερδισμένα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών μετοχών και παράλληλα να δώσουν ώθηση προς νέα υψηλότερα επίπεδα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη ακόμα ο Γενικός ∆είκτης δεν έχει εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών ενώ όλοι οι κινητοί μέσοι παραμένουν αγορασμένοι με σημαντικά περιθώρια πλέον από τις κομβικές αλλαγές της τάσης με το επίπεδο στήριξης να έχει μετατοπιστεί προς τις 600 μονάδες. «Μετά από μια τοπική διόρθωση τιμών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη θα αναμέναμε εκ νέου ανοδική κίνηση έως το τέλος του έτους καθώς τόσο οι τεχνικές όσο και οι θεμελιώδεις ενδείξεις παραμένουν υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου», σημείωσε ο ίδιος.

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Πειραιώς διακινώντας 23.008.926 και 15.397.516 μετοχές, αντιστοίχως.Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 9,871 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 9,791 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Audiovisual +20,24%, SATO (Κ) +19,30%, Βιοτέρ +19,23% και Dionic +18,67%.Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Βαρβαρέσος -20%, Γ.Ε. Δημητρίου -16,67%, Πήγασος -16,13% και Προοδευτική -14,58%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.