Τραπεζικό «πάρτι» στο Χρηματιστήριο - Ράλι στις ευρωαγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζικό «πάρτι» στο Χρηματιστήριο - Ράλι στις ευρωαγορές

Σε ξέφρενο ράλι επιδόθηκε σήμερα, Τετάρτη, το ελληνικό χρηματιστήριο, ανακτώντας τα επίπεδα της 9ης Ιουνίου με καύσιμο τις εξελίξεις στον διεθνή και εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 640 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 2,82%, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών άγγιξε τα επίπεδα-ρεκόρ των 113,4 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 645 αλλά σημειώθηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr αναλυτές της Δεπόλας ΑΕΠΕΥ, δύο είναι οι βασικοί άξονες που προκαλούν ευφορία στο Χρηματιστήριο Αθηνών με καύσιμο τα χρήματα των ξένων funds.

Άλλοι χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρουν πως πλέον «η αγορά βάζει πλώρη για τις 653 μονάδες που είναι τα υψηλά επίπεδα έτους». Κατά τους ίδιους βραχυπρόθεσμα τεχνική διόρθωση δεν πρέπει να αποκλείεται, δεδομένου ότι η άνοδος ήρθε γρήγορα και δικαιολογείται κατοχύρωση βραχυπροθέσμων κερδών.

Σε διεθνές επίπεδο, οι τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία και συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα ότι η Ρώμη ετοιμάζεται να ζητήσει δανειοδότηση από τον ESM για στήριξη του τραπεζικού της συστήματος.

Επιπλέον, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για κρατικοποίηση της Monte dei Paschi di Siena, του ιταλικού γίγαντα με το υπέρογκο φορτίο των κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα η μετοχή της να σημειώνει άλμα 12,51% στην ίδια ώρα στο ιταλικό χρηματιστήριο.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ενδογενής και αφορά στην ανταλλαγή των ομολόγων του EFSF ύψους 30 δισ. που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες με νέους τίτλους του ESM. Το πρόγραμμα αυτό ανακοινώθηκε την Τρίτη και εντάσσεται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συζητήθηκαν στο πρόσφατο Eurogroup.

Τα νέα ομόλογα θα είναι σταθερού επιτοκίου, 30ετούς διάρκειας και αναμένεται αν δώσουν μεγάλη «ανάσα» στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δίνουν μάχη για την εξυγίανση του ενεργητικού τους στο ακανθώδες πεδίο των κόκκινων δανείων.

Όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση, μεγαλύτερη έκθεση στα εν λόγω ομόλογα έχουν η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank και η σχεδιαζόμενη ανταλλαγή θα μεταφραστεί σε σημαντική ενίσχυση της ρευστότητά τους σε βάθος ενός χρόνου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Δεπόλας ΑΕΠΕΥ, πάντως, το momentum της αγοράς θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης, σίγουρα όμως η σημερινή δυναμική στο ελληνικό ταμπλό ήταν κάτι που κανείς δεν περίμενε.

Ισχυρά κέρδη στις διεθνείς αγορές

Σε υψηλό τριμήνου έκλεισαν οι ευρωαγορές, με την άνοδο να εδράζεται και αυτή τη φορά στις τράπεζες. Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης STOXX Europe 600 Banks έκλεισε με ισχυρά κέρδη 2,27%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,81% στις 6.902,23, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,36% στις 4.694,72, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει κέρδη 1,96% στις 10.986,69 μονάδες, διευρύνοντας σημαντικά τα κέρδη τους. «Άλμα» 2,10% σημείωσε ο δείκτης FTSE MIB στη Ρώμη, στις 18.130,66.

Σε θετικό έδαφος εδραιώνονται και οι δείκτης στη Wall Street, ξεπερνώντας την αρχική ανασφάλεια από την υποχώρηση του πετρελαίου και εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed την ερχόμενη εβδομάδα. Στις 19:30 (ώρα Ελλάδος), ο βιομηχανικός δείκτης Dow Dones σημειώνει άνοδο 0,53% στις 19.354,10 μονάδες και Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,23% στις 5.346,23 μονάδες.

Στο «πράσινο» έκλεισαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να διαμορφώνεται στις 18.496,69 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,74%.

Η ακτινογραφία της συνεδρίασης στο Χ.Α.

Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ήταν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες συνέβαλαν στο 70% περίπου του συνολικού τζίρου.

Οι εκθέσεις διεθνών οίκων με «προειδοποιητικό» περιεχόμενο για το μέλλον της αξιολόγησης και το χρόνο ένταξης της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, επέδρασαν στην αγορά ομολόγων οδηγώντας όλες τις αποδόσεις σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά δεν επηρέασαν το ΧΑ.

Ενδεικτικά η Citi ανέφερε πως η αβεβαιότητα παραμένει ως προς το αν τα εν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και η αντίθεση της κυβέρνησης για πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% μετά το 2018, θα πείσουν το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, παράγοντες που καθιστούν αβέβαιη και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Από τις τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς με κέρδη 12,32% στα 0,2280 ευρώ και ακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα με κέρδη 9,78% στα 0,2470 ευρώ, η Eurobank με κέρδη 4% στα 0,7280 ευρώ και τέλος η Alpha Bank με κέρδη 3,78% στα 1,9200 ευρώ. Συνολικά οι τέσσερις αυτές τραπεζικές μετοχές έκαναν τζίρο 79,82 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς και η Εθνική, διακινώντας 34.797.386 και 28.074.123 μετοχές, αντιστοίχως.Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank με 11,247 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 6,263 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,47%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,35%.Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Pasal +19,35%, Audiovisual+9,09%, Χατζηκρανιώτη+8,63% και Βογιατζόγλου Systems+8,40%.Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Κτήμα Λαζαρίδη -27,51%, Πήγασος-19,79%, Logismos -18,18% και Αθηνά -11,50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.