Eurοgroup και Ιταλία βάρυναν το Χρηματιστήριο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurοgroup και Ιταλία βάρυναν το Χρηματιστήριο

Στα χαμηλά επίπεδα ημέρας έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη με τους πωλητές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών.

Η βαριά σκιά τους ιταλικού δημοψηφίσματος, οι αμφίσημες ειδήσεις για το κατά πόσο θα επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά και οι λεπτομέρειες για το σχέδιο ανταλλαγής των ομολόγων EFSF που έχουν οι τράπεζες, επέδρασαν αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 614,61 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,25%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 83,89 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 33 μετοχές, πτωτικά 59 και 124 παρέμειναν σταθερές.

Για αφορμές κατοχύρωσης κερδών κάνουν λόγο χρηματιστηριακοί παράγοντες οι οποίοι θεωρούν πως κάποια funds που καλλώπισαν τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους έως τις 30/11 πλέον ρευστοποιούν μαζικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το τζίρο στην ΗΔΑΤ να μην ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Folli Follie (-8,93%), της Βιοχαλκο (-5,26%) και της ΕΕΕ (-4,14%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική (57,97 εκατ. τεμάχια) και η Πειριαώς (37,42 εκατ. τεμάχια).Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank (18,6 εκατ. ευρώ) και η Εθνική (12,57 εκατ. ευρώ).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 2,38%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,35%.Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Παΐρης +9,72%, Επίλεκτος +7,86% και Quality & Reliability +7,85%.Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Κτήμα Λαζαρίδη -19,86%, Σπέις -9,93% και Μοτοδυναμική -9,76%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.