Χρηματιστήριο Αθηνών: «Στο ίδιο έργο θεατές»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο Αθηνών: «Στο ίδιο έργο θεατές»

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να καταγράφει αξιόλογα κέρδη –κοντά στο 1,5%– στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά ο όγκος συναλλαγών παραμένει «κολλημένος» στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ στο μέσον της συνεδρίασης.

Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Δημήτρης Τζάνας διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, η ρηχότητα της ελληνικής αγοράς επιτρέπει τη «μόχλευση κατά το δοκούν», το οποίο σημαίνει ότι η άνοδος είναι φτηνή και , επομένως, τεχνητή –κάτι που βλέπουμε και σήμερα.

«Εγκλωβισμός, ομηρεία, εσωστρέφεια, απαξίωση» είναι οι λέξεις που περιγράφουν την τρέχουσα κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, η οποία λίγες πιθανότητες έχει να αλλάξει αν δεν διαλυθούν τα σύννεφα που βρίσκονται πάνω από την οικονομία της χώρας.

Τα περισσότερα ερωτηματικά, σύμφωνα με τον ίδιο, συγκεντρώνονται στον τραπεζικό τομέα και το δυσεπίλυτο πρόβλημα των κόκκινων δανείων (NPLs). Αν δεν απαλλαχθούν οι τράπεζες από αυτό το φορτίο, δύσκολα θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία στην αγορά. Το ειδικό βάρος που έχει ο τραπεζικός τομέας στο επενδυτικό κλίμα φαίνεται και από τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Τράπεζα Αττικής, οι οποίες πλήττουν ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εκτιμά ο κ. Τζάνας.

Όσον αφορά τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στην παγκόσμια σκακιέρα, ο διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος θεωρεί ότι τα περιθώρια της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έχουν πλέον εξαντληθεί, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) για στροφή στην καμπύλη των επιτοκίων.

Ειδικά όσον αφορά στην επικεφαλής της Fed και την απόφασή της να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο του δολαρίου την Τετάρτη, ο κ. Τζάνας «βλέπει» αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Επισημαίνει, ωστόσο, το έλλειμμα αξιοπιστίας που παρουσιάζει η κεντρική τραπεζίτης, Janet Yellen, η οποία προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο 2016 αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής δεν είναι βιώσιμη, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η αβεβαιότητα και φημολογία στην αγορά σχετικά με το επόμενο «σωστό timing».

«Η πραγματική οικονομία θέλει άλλες δράσεις, το QE έχει εξαντληθεί», υποστηρίζει ο κ. Τζάνας, ο οποίος βλέπει την έξοδο από τη στασιμότητα στην αύξηση των δημόσιων δαπανών με σκοπό, μεταξύ άλλων, την κατασκευή έργων υποδομής. «Μόνο έτσι θα πάρουν μπρος οι οικονομίες και τα όπλα αυτά βρίσκονται στα χέρια των κυβερνήσεων –όχι των κεντρικών τραπεζιτών», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider