Τη λύση της «εξίσωσης» του Μαρινόπουλου αναμένει το ΧΑ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τη λύση της «εξίσωσης» του Μαρινόπουλου αναμένει το ΧΑ

Σε κατάσταση «φθοράς και αφθαρσίας» παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με παράγοντες της αγοράς να προειδοποιούν πως «δεν υπάρχει χειρότερη εξέλιξη για τις αγορές από τη στασιμότητα».

«Οι τζίροι είναι τόσο χαμηλοί που ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχει αγορά», δηλώνουν στο insider.gr χρηματιστηριακοί κύκλοι. Σύμφωνα με τους ίδιους, για το Χρηματιστήριο Αθηνών «πάει καιρός που δεν έχει αλλάξει τίποτα». «Βρισκόμαστε ακόμη στο ίδιο (στάσιμο) σημείο», τονίζουν.

Κι ενώ τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία βρίσκονται για μια ακόμη φορά μπροστά, το ελληνικό χρηματιστήριο μοιάζει ανήμπορο να αντιδράσει, όσο συνεχίζεται η απουσία θετικών εξελίξεων, ικανών να αποτελέσουν το «καύσιμο» για να «πάρει μπρος» η αγορά.

«Όσο παραμένουν άλυτα τα μεγάλα αγκάθια για την ελληνική οικονομία, τόσο πιο δύσκολο θα είναι και για το Χρηματιστήριο να ξεκολλήσει από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία συνεχίζει να κινείται», σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς.

Ταυτόχρονα προειδοποιούν πως σε επίπεδο αξιολόγησης – λίγο πριν την άφιξη των δανειστών στην Αθήνα – «τα προαπαιτούμενα έπρεπε ήδη να έχουν κλείσει από... χθες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της υπό-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ».

Υπενθυμίζεται εδώ πως η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τοποθετείται χρονικά στα μέσα Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Για τους χρηματιστηριακούς αναλυτές η πραγματική οικονομία πρέπει «επιτέλους να βρει το σημείο ισορροπίας της», μακριά από την ανάγκη λήψης νέων μέτρων και με ξεκάθαρη αναπτυξιακή προοπτική, ώστε να πειστούν και οι επενδυτές πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει, τονίζουν, εάν πρωτίστως δεν προχωρήσουν ή επιλυθούν ζητήματα ύψιστης σημασίας, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς και το θέμα των επισφαλειών των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό μέτωπο, η μεγάλη ανησυχία της αγοράς ακούει στο όνομα Μαρινόπουλος. «Όλοι περιμένουν τη λύση της εξίσωσης Μαρινόπουλος – Σκλαβενίτης. Το θέμα όμως δεν αφορά μόνο στο πως θα διασωθεί η Μαρινόπουλος, αλλά και στο πως θα αποτιμήσει η αγορά (και οι ομοειδείς επιχειρήσεις) τη λύση που τελικώς θα δοθεί», τονίζουν οι χρηματιστηριακοί κύκλοι.

Όπως έχει ήδη αναφέρει, άλλωστε, το insider.gr, μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος, ωστόσο οι προμηθευτές της αλυσίδας συνεχίζουν να παραμένουν στο «σκοτάδι» σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τις οφειλές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider