Οι 10 ημερομηνίες που θα κρίνουν το μέλλον του Χρηματιστηρίου

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 10 ημερομηνίες που θα κρίνουν το μέλλον του Χρηματιστηρίου

Με τη χρηματιστηριακή αγορά να πλέει σε –λιμνάζοντα– αυγουστιάτικα νερά, το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται στις κρίσιμες ημερομηνίες του φθινοπώρου που αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στην εγχώρια αγορά.

Με την υποδόση των 2,8 δισ. να περιμένει «στη γωνία» τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση αναμένεται να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου από την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να εκπληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα που θα την ξεκλειδώσουν.

Μεγάλη εκκρεμότητα για την αγορά αποτελεί, επίσης, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς και η ανάδειξη νέων μόνιμων μελών στο ΤΧΣ, στο πλαίσιο της επανεξέτασης των αρμοδιοτήτων του. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και οι αδειοδοτήσεις προς τις εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων (NPLs).

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, Δημήτρης Τζάνας, προς το παρόν, το Χρηματιστήριο συνεχίζει τη συσσώρευσή του σε μια ελεγχόμενη ζώνη (550-575 μονάδων), εν αναμονή των εξελίξεων στο πεδίο της οικονομίας. Εφόσον τα «αγκάθια» ξεπεραστούν και η κυβέρνηση ξεπεράσει τους σκοπέλους του Σεπτεμβρίου, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το «μεγάλο ζητούμενο» για την ελληνική οικονομία: την αναδιάρθρωση του δυσβάστακτου χρέους ύψους 328,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο (182,4% του ΑΕΠ) ώστε να αποκτήσουν ρεαλισμό τα σενάρια επανεκκίνησης της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας.

«Είναι φανερό ότι σε ένα τέτοιο σενάριο η ρότα του ελληνικού χρηματιστηρίου θα αλλάξει, οι συναλλαγές θα αυξηθούν και η ανοδική κίνηση είναι ιδιαίτερα πιθανή», σημειώνει ο κ. Τζάνας.

Αυτές είναι λοιπόν οι προσεχείς ημερομηνίες-ορόσημο που θα δώσουν τον τόνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών:

  • 26 Αυγούστου: Το βλέμμα των διεθνών αγορών είναι στραμμένο στην ομιλία της κεντρικής τραπεζίτη των ΗΠΑ, Janet Yellen, στο Ετήσιο Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής στο Jackson Hall στο Ουαϊόμινγκ. Η ομιλία της Yellen έχει μεγάλη βαρύτητα για τις αγορές παγκοσμίως, και κατά προέκταση και για την ελληνική, καθώς θα δώσει τον τόνο των προσδοκιών για την πορεία της αμερικανικής –αλλά και της παγκόσμιας– οικονομίας. Τα στοιχήματα «πέφτουν βροχή» μεταξύ των επενδυτών για το πότε η Fed θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, όπως είχε προαναγγείλει πολλούς μήνες πριν –αλλά διστάζει να πράξει, εν μέσω ανησυχιών για αδύναμα θεμελιώδη στοιχεία.
  • 29 Αυγούστου: Συνεδριάζουν τα τεχνικά κλιμάκια των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (EuroWorkingGroup ) εν όψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Θα εξεταστούν τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ.
  • 9 Σεπτεμβρίου: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν στην Μπρατισλάβα, όπου θα κατατεθούν τα πορίσματα του EWG σχετικά με τον βαθμό εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων.
  • 9 Σεπτεμβρίου: Την ίδια ημέρα με το Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται στην Αθήνα τους ηγέτες της ΕΕ που θα μετέχουν στη σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ όπου θα δοθεί η «μάχη» σε πολιτικό επίπεδο με στόχο τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα, μεταξύ άλλων.
  • 10 Σεπτεμβρίου: Έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με ομιλία του πρωθυπουργού. Χωρίς μεγαλεπήβολα σχέδια, η αγορά αναμένει ανανέωση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για «όχι νέα επαχθή μέτρα».
  • Μέσα Σεπτεμβρίου: Άφιξη των Θεσμών στην Αθήνα για σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης (Compliance Report).
  • 29 Σεπτεμβρίου: Συνεδριάζει το EWG εν όψει του Eurogroup της 10ης Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνει έλεγχος προόδου των προαπαιτουμένων.
  • Αρχές Οκτωβρίου: Το EWG συνεδριάζει εκ νέου για να συντάξει την εισήγησή του όσον αφορά στην κάλυψη των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση που θα ξεκλειδώσουν τη δόση.
  • 7-9 Οκτωβρίου: Φθινοπωρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, στην οποία αναμένεται η τοποθέτηση του Ταμείου όσον αφορά το ρόλο του (τη συμμετοχή ή μη) στο ελληνικό πρόγραμμα.
  • 10 Οκτωβρίου: Συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο όπου αναμένεται αν δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσεις των 2,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider