«Δεμένο» στο άρμα του Brexit το ελληνικό χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δεμένο» στο άρμα του Brexit το ελληνικό χρηματιστήριο

Σε απόλυτο συντονισμό με τις διεθνείς αγορές βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού ακόμη και να υπήρχαν οι αναγκαίοι εγχώριοι καταλύτες, θα ωχριούσαν μπροστά στο σαρωτικό φαινόμενο που ονομάζεται Brexit.

Το ράλι ανακούφισης συνεχίζεται και σήμερα, Τετάρτη, στις ευρωαγορές, με τον DAX να καταγράφει κέρδη σχεδόν 2% λίγο μετά τις 13:00, ενώ ξεπερνά το 2,5% η άνοδος του δείκτη FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών ενισχυόταν κατά 0,89% στις 543,42 μονάδες με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 38 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει στο insider.gr ο διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, Δημήτρης Τζάνας, όλα ήταν έτοιμα για να ζήσει η ελληνική αγορά το δικό της ράλι ανακούφισης μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας: με την αναβάθμιση από τη Moody’s και την ένταξη των ελληνικών ομόλογων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ στον ορίζοντα, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα είχε κάθε λόγο να ζήσει το δικό του «success story».

Η απόφαση των Βρετανών, όμως, να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την προηγούμενη Πέμπτη επισκίασε κάθε άλλον καταλύτη στις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα οι μετοχές να κινούνται σε «ρυθμούς Brexit» στις τέσσερις συνεδριάσεις που επακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής.

Με τους Ευρωπαίους ηγέτες να πιέζουν το Λονδίνο για «διαζύγιο-εξπρές», επικαλούμενοι την αβεβαιότητα που έχει κατακλύσει τις αγορές, και το Λονδίνο από την άλλη πλευρά να μην βιάζεται να διαβεί την πόρτα της εξόδου, οι αγορές πλέουν σε αχαρτογράφητα νερά.

«Η συμπόρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου με τα τεκταινόμενα στις διεθνείς αγορές θα αποτελεί αναπόφευκτα το έργο που θα παρακολουθήσουμε εφεξής» σημειώνει ο κ. Τζάνας, εκτιμώντας ότι η «ορατότητα» για το τι μέλλει γενέσθαι είναι χαμηλή και δεν επιτρέπει καμία εμπεριστατωμένη πρόβλεψη για την πορεία των αγορών στο άμεσο μέλλον.

«Η διαφοροποίηση του Χ.Α. προκειμένου να διαμορφώσει μια διαφορετική πορεία από εκείνη που θα υπαγορεύουν οι διεθνείς αγορές, απαιτεί νέους καταλύτες» εκτιμά, χωρίς ωστόσο οι καταλύτες αυτοί να διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Αυτό σημαίνει ότι το βλέμμα των επενδυτών θα παραμείνει «καρφωμένο» στα ταμπλό των μεγάλων αγορών, με το ελληνικό χρηματιστήριο να ακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς νεύρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider