Το Brexit χτυπά τα περιφερειακά χρηματιστήρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Brexit χτυπά τα περιφερειακά χρηματιστήρια

Τα χρηματιστήρια της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας δέχθηκαν τις πιο έντονες πιέσεις στην Ευρώπη μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να φύγουν από τις πιο ριψοκίνδυνες αγορές.

Οι μετοχές των λεγόμενων περιφερειακών κρατών σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές στο σύνολο τους οδηγούνται στη χειρότερη ημέρα τους από το 2008. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε έως και 16%, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον από τους 94 δείκτες που παρακολουθεί το Bloomberg. Ακολουθούν, ο ισπανικός IBEX 35 και ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση άνω του 12%. Ο πορτογαλικός PSI υποχώρησε κατά 10%.

Η προοπτική της απόσχισης της Βρετανίας από την ΕΕ είχε ήδη προκαλέσει ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης, καθώς και για την πιθανότητα αντίστοιχων κινήσεων από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ. Οι μετοχές της περιφέρειας είναι πιο ευάλωτες λόγω της αδύναμης δημοσιονομικής τους θέσεις και της υψηλότερης ανεργίας, δηλώνει ο Guillermo Hernandez Sampere, επικεφαλής trading της MPPM EK.

«Μια πιο αδύναμη ανάπτυξη θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφική για αυτές τις χώρες», πρόσθεσε. Οι εταιρείες της Νότιας Ευρώπης «εξαρτώνται από την αντίληψη της υποστήριξης που λαμβάνουν από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αυτή η ολοκλήρωση δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα σήμερα το πρωί. Λογικά οι μετοχές θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν καθώς η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή για λίγες ημέρες».

Ένα ακόμη θέμα που αυξάνει την αβεβαιότητα είναι οι εθνικές εκλογές της Ισπανίας την ερχόμενη Κυριακή, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι δεν υπάρχει βέβαιος νικητής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider