Σοκ στα χρηματιστήρια φέρνει το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σοκ στα χρηματιστήρια φέρνει το Brexit

Κραχ στις αγορές της Ασίας έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς η απόφαση υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί το ιαπωνικό χρηματιστήριο σε απώλειες άνω του 7%. Αντίστοιχη αναμένεται η εικόνα σε Ευρώπη και Αμερική, με τα futures των δεικτών να δείχνουν κάθετη πτώση στο άνοιγμα των αγορών.

Αναλυτικά, λίγο μετά τις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδος) οι απώλειες για τον δείκτη Nikkei 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο ξεπερνούσαν το 7% ενώ αντίστοιχα στην Αυστραλία ο ASX υποχωρούσε κατά 1,42%. Μικρότερες οι απώλειες στην Κίνα με τον δείκτη Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 0,85%, ενώ ισχυρότερο ήταν το πλήγμα για το δείκτη ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος σημείωνε απώλειες της τάξης του 4,66%.

Ο βασικός δείκτης KOSPI έχασε περισσότερο από το 4% της αξίας του, κάτω από τις 1.900 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης KOSDAQ έχασε το 7% της αξίας του, προκαλώντας τη διακοπή των χρηματιστηριακών συναλλαγών για πέντε λεπτά.
Οι χρηματιστηριακές αρχές της Νότιας Κορέας συνεδρίασαν εκτάκτως προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος των επιπτώσεων που προκαλεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Κατάρρευση σε Ευρώπη και Αμερική

«Μαύρη Παρασκευή» δείχνουν τα futures στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στη Νέα Υόρκη. Το βρετανικό χρηματιστήριο διαφαίνεται από τις τιμές παραγώγων πως θα ανοίξει με πτώση άνω του 8%, όπως και το γερμανικό. Αλλά και τα παράγωγα για S&P500 και Nasdaq στις ΗΠΑ δείχνουν πτώση άνω του 4%. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei υποχωρεί κατά 7,20% στις 15.0005 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα 8 μηνών.

Βουτιά στα ομόλογα

Τεράστιες πιέσεις δέχονται τα γερμανικά ομόλογα με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζική αποεπένδυση οδηγώντας τις αποδόσεις τους στα ύψη. Ενδεικτικά το γερμανικό 10ετές ομόλογο αναφοράς διαπραγματεύεται με απόδοση 0,093%, όταν χθες ήταν 0.041% ενώ από το άνοιγμα των συναλλαγών το yield του σημειώνει άνοδο 52,46%.

Στις αγορές ομολόγων τεράστια είναι η ζήτηση για τα αμερικανικά ομόλογα η τιμή των οποίων σημειώνει άνοδο τόσο για το 10ετές όσο και για το 30ετές και η απόδοση τους υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2012, όταν είχαμε την κορύφωση της ελληνικής κρίσης. Το αμερικανικό 10ετές ομόλογο αναφοράς διαπραγματεύεται με απόδοση 1,5%, ήτοι 13,96% χαμηλότερα σε σχέση με χθες.

Πίεση δέχονται οι τιμές του πετρελαίου. Βουτιά 6,5% καταγράφει το αργό τύπου brent που διαμορφώνεται στα 47,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο αργού τύπου sweet light υποχωρεί κατά 6,6% αυτή την ώρα στα 46,81 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές στρέφονται στο χρυσό η τιμή του οποίου σημειώνει άλμα 5,45% στα 1.332 δολάρια η ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider