Η αμερικανική πίεση σε Ριάντ και Ιράν ανεβάζει το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αμερικανική πίεση σε Ριάντ και Ιράν ανεβάζει το πετρέλαιο
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη λαμβάνοντας ώθηση από την ένταση που υπάρχει γύρω από την υπόθεση Κασόγκι και παρά την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου για τις παραδόσεις Οκτωβρίου σημειώνουν άνοδο κατά 12 σεντς ή 0,2% στα 69,87 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent για τις παραδόσεις Δεκεμβρίου αυξάνονται κατά 13 σεντς ή 0,2% στα 80,18 δολάρια το βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 6,5 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Πρόκειται για όγκους οι οποίοι είναι τριπλάσιοι σε σχέση με ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα, αλλά η Ρωσία και οι άλλοι παραγωγοί έχουν δεσμευθεί να αυξήσουν την παραγωγή», δήλωσε ο Kaname Gokon, ένας έμπορος στην Ιαπωνία.

Τα αποθέματα αυξήθηκα αισθητά , ακόμη και αν η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ υποχώρησε 300.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 10,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα λόγω της διακοπής λειτουργίας εγκαταστάσεων που επηρεάστηκαν από το πέρασμα του τυφώνα Michael.

Οι ΗΠΑ επεσήμαναν το δάχτυλο της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την εξαφάνιση του εξέχοντα κριτικού και δημοσιογράφου της Σαουδικής Αραβίας Τζαμάλ Κασόγκι, και κάνουν λόγο για πιθανές κυρώσεις.

Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία αρνείται ότι είχε κάποιο ρόλο στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δείχνει να ρίχνει τους τόνους ύστερα από τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να διεξάγει έρευνα για το θέμα.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την προμήθεια πετρελαίου ως μοχλό πίεσης παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει δεσμευθεί να συμβάλει στην επάρκεια της προμήθειας της διεθνούς αγοράς.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ θα επιδιώξουν να ξαναρχίσουν την παραγωγή πετρελαίου από κοινά εκμεταλλευόμενα πεδία τα οποία παρήγαγαν περίπου 500.000 την ημέρα.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν καταγράψει πτώση, η οποία είναι πιο μεγάλη σε σχέση με ό,τι ανέμενε η αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider