Το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι
Λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και των αμερικανικών κυρώσεων.

Το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει και τα 150 δολάρια καθώς η τιμή ενισχύεται από γεωπολιτικές και πολιτικές εντάσεις. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η στάση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα αλλά και των ΗΠΑ απέναντι στο Ριάντ και το Ιράν.

Από τη μία πλευρά, η Σαουδική Αραβία αντικρούει τα συντριπτικά στοιχεία ότι ήταν πίσω από την εξαφάνιση του δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Χασόγκγι, τονίζοντας το «ζωτικό ρόλο της στην παγκόσμια οικονομία».

Η χώρα, η οποία είναι πλούσια σε κοιτάσματα ίσως να μην είναι σε θέση να κάνει αυτό που φοβούνται πολλοί, να χρησιμοποιήσει ασκήσει δηλαδή πίεση στην ενεργειακή αγορά αν η Δύση επιβάλει κυρώσεις κατά του Ριάντ.

«Πιστεύουμε ότι η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν εξαιρετικά απρόθυμη να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως «όπλο» καθώς φήμη της ως αξιόπιστης βασικής πηγής πετρελαίου έχει αρχίσει να εξασθενεί σημαντικά, ανέφεραν οι αναλυτές της RBC σε σχετικό σημείωμα. «Ίσως πιο πιθανό σενάριο είναι η Σαουδική Αραβία να προχωρήσει με πιο αργό βήμα στην πολιτική που θα εφαρμόσει έναντι της αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ και των επερχόμενων κυρώσεων κατά του Ιράν».

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, αναμένεται να διαδραματίσει έναν όλο και πιο κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς όταν θα τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν τον επόμενο μήνα. Ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ, το Ριάντ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή σε επίπεδα που έχουν να κάνουν με "μετρήσιμες" ποσότητες νωρίτερα αυτό το έτος.

Η Caroline Bain, επικεφαλής οικονομολόγος βασικών εμπορευμάτων στην Capital Economics, ανέφερε ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες το κόστος ενέργειας θα μπορούσε να διπλασιαστεί (στα 150 δολάρια) σχεδόν μέχρι το τέλος του έτους με το Brent να έχει φθάσει ήδη σε τετραετή υψηλά επίπεδα, πάνω από 81 δολάρια το βαρέλι, και διακοπές παραγωγής μεταξύ των βασικών παραγωγών του ΟΠΕΚ.

«Αυτό δεν δείχνει και τόσο απίθανο δεδομένου ότι η περικοπή στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα έρθει σε μια εποχή μείωσης της παραγωγής στη Βενεζουέλα και στο Ιράν», δήλωσε η Bain. «Η τιμή του πετρελαίου ... έχει ήδη αποδείξει την ευαισθησία της στις μεταβολές της προσφοράς φέτος, η οποία σημείωσε άνοδο κατά περίπου 20% από τον Αύγουστο εξαιτίας του φόβου μιας απότομης μείωσης της παραγωγής του Ιράν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider