Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο λόγω Ιράν και γεωπολιτικών εντάσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο λόγω Ιράν και γεωπολιτικών εντάσεων
Η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι αβέβαιη μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώθηκαν οι ιρανικές εξαγωγές από το Σεπτέμβριο εν όψει των κυρώσεων που πρόκειται να επιβάλουν οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη το Νοέμβριο.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent για τις παραδόσεις Δεκεμβρίου σημειώνουν άνοδο κατά 0,33% στα 81,05 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου για τις παραδόσεις Νοεμβρίου αυξάνονται κατά 12 σεντς, στα 71,90 δολάρια το βαρέλι.

Το Ιράν έχει εξάγει 1,33 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon. Οι ποσότητες αυτές είναι μειωμένες σε σχέση με 1,6 εκατομμύρια βαρέλια που εξήγαγε το Σεπτέμβριο.

«Η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι αβέβαιη μέχρι τις 4 Νοεμβρίου όταν θα είναι σαφές εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θέλουν να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν στο μηδέν ή να κάνουν κάποιες εξαιρέσεις», δήλωσε ο Vincent Hwang, αναλυτής εμπορευμάτων της NH Investment & Securities στη Σεούλ.

«Οι τιμές του Brent είναι πιθανό να παραμείνουν στην τιμή των 80 δολαρίων το βαρέλι ή ελαφρώς υψηλότερες, ενώ οι τιμές WTI είναι πιθανό να φθάσουν τα 70- 75 δολάρια το βαρέλι», πρόσθεσε ο Hwang.

Στο μεταξύ ενισχυτικά στις τιμές λειτούργησαν επίσης οι γεωπολιτικές εντάσεις που προκλήθηκαν από την εξαφάνιση δημοσιογράφου της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας σκότωσαν τον δημοσιογράφο Jamal Khashoggi στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε την "αυστηρή τιμωρία" για το βασίλειο, εάν διαπιστώθηκε ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως,ο οποίος αναμένεται να αντισταθμίσει την απώλεια του ιρανικού πετρελαίου από τις κυρώσεις αρνείται τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider