Το ΔΝΤ «ρίχνει» το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΔΝΤ «ρίχνει» το πετρέλαιο
Σχετική άνεση προσφέρουν στην αγορά οι ενδείξεις για πιο «χαλαρές» κυρώσεις.

Πτώση σημειώνουν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω, της πρόβλεψης του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Σχετική «άνεση» στην αγορά δείχνουν να προσφέρουν και οι ενδείξεις ότι οι διαταραχές της αγοράς από εκκρεμείς κυρώσεις για τον εφοδιασμό του Ιράν μπορεί να είναι λιγότερο επιζήμιες από ό, τι αναμενόταν.

«Οι ΗΠΑ φαίνεται να εγκαταλείπουν τη σκληρή στάση τους έναντι των αγοραστών ιρανικού πετρελαίου", δήλωσε ο ερευνητής της Commerzbank, Carsten Fritsch, σε σημείωμά του. Οι αμερικανικές κυρώσεις που απαγορεύουν τις αγορές ιρανικού αργού πρόκειται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρθηκαν στις συνομιλίες με χώρες που αναζητούν εξαιρέσεις.

«Φαίνεται ότι τα κράτη που καταναλώνουν θα πρέπει να έχουν περισσότερο χρόνο για να αντικαταστήσουν τις αποστολές πετρελαίου από το Ιράν, εφόσον τις μειώσουν τουλάχιστον σημαντικά», εκτίμησε ο Fritsch.

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Bloomberg αναφέρει ότι αντλεί 10,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και μπορεί να προσθέσει άλλα 1,3 εκατομμύρια, αν χρειαστεί, για να αντισταθμίσει τις διαταραχές του εφοδιασμού του Ιράν.

Από την άλλη μεριά, η διατήρηση του επιπέδου τιμών του πετρελαίου υποστηρίζεται από τον κυκλώνα Μάικλ και την μείωση της παραγωγής του πετρελαίου σε ποσοστό περίπου 40% στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, σημειώνουν πτώση κατά 21 σεντς στα 84,79 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου καταγράφουν επίσης πτώση κατά 34 σεντς ή 0,5% στα 74,62 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider