Πιθανή χαλάρωση των κυρώσεων δίνει «αέρα» στο πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιθανή χαλάρωση των κυρώσεων δίνει «αέρα» στο πετρέλαιο

Μικρή πτώση σημειώνει η τιμή του πετρελαίου την Δευτέρα καθώς οι ΗΠΑ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανές εξαιρέσεις κρατών από τις κυρώσεις κατά του Ιράν ενώ η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι θα καλύψει το κενό της προσφοράς που θα προκύψει από τον περιορισμό των ιρανικών εξαγωγών.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brant, καταγράφονται στα 83,25 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες κατά 91 σεντς ή 1,1%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου σημειώνουν πτώση κατά 57 σεντς ή 0,8% στα 73,77 δολάρια το βαρέλι.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν στις ιρανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου και η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στις κυβερνήσεις και τις εταιρείες παγκοσμίως για να μειώσουν τις εισαγωγές τους. Ωστόσο, κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να εξετάσει εξαιρέσεις για έθνη που έχουν ήδη καταδείξει προσπάθειες να μειώσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Ως αντίβαρο στη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν θα λειτουργήσει η πολιτική ορισμένων κρατών τα οποία θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο όπως είναι η Ινδία,η οποία θα προμηθευτεί τον επόμενο μήνα εννέα εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού, όπως ανέφερε το Reuters.

Περαιτέρω πίεση στις τιμές του πετρελαίου αναμένεται να ασκήσουν οι εκτιμήσεις ότι η Σαουδική Αραβία έχει αντικαταστήσει το σύνολο του χαμένου πετρελαίου του Ιράν, όπως σημείωσε ο Stephen Innes, στέλεχος του οργανισμού Oanda στη Σιγκαπούρη.

Ωστόσο,προειδοποίησε ότι η περιορισμένη επιπλέον παραγωγή για την αντιμετώπιση διαταραχών ίσως να μην μπορεί να λειτουργήσει ως αντίρροπη δύναμη δεδομένου ότι παραμένει μεγάλη η ζήτηση από την πλευρά της Ασίας.

Παράλληλα, μειώνεται η παραγωγή στις ΗΠΑ (ο αριθμός των εξεδρών μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα), καθώς το αυξανόμενο κόστος και τα εμπόδια των αγωγών έχουν εμποδίσει νέες γεωτρήσεις από τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider