Οι ανησυχίες για την παραγωγή ωθούν προς τα πάνω το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ανησυχίες για την παραγωγή ωθούν προς τα πάνω το πετρέλαιο

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις θέσεις τους, εν αναμονή της εφαρμογής των νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τον επόμενο μήνα.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, διαμορφώνονται στα 84,90 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 32 σεντς ή 0,4%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου σημειώνουν άνοδο κατά 43 σεντς ή 0,6% στα 74,76 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 6% την περασμένη εβδομάδα, καθώς καθίσταται όλο και πιο εμφανές ότι οι ιρανικές εξαγωγές θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα το Νοέμβριο, σύμφωνα με τον όμιλο Jefferies. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα αρχίσουν να στοχεύουν τις εξαγωγές αργού από το Ιράν από τις 4 Νοεμβρίου και η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στις κυβερνήσεις και τις εταιρείες παγκοσμίως για να ευθυγραμμιστούν.

«Τώρα φαίνεται ότι μόνο η Κίνα και η Τουρκία μπορεί να είναι διατεθειμένες να διακινδυνεύσουν αντίποινα των ΗΠΑ με συναλλαγές με το Ιράν», αναφέρει ο όμιλος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει αρκετό πετρέλαιο για να καλύψει τη ζήτηση, αλλά προειδοποίησε ότι «η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μειώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο που μπορούμε να καταγράψουμε ... συνεπώς τις περαιτέρω διαταραχές του εφοδιασμού θα ήταν δύσκολο να τις διαχειριστεί η αγορά και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου».

«Αν και προς το παρόν υπερισχύουν τα σενάρια των υψηλών τιμών τα στοιχεία εκτός του Ιράν δεν συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε η Goldman Sachs σε σημείωμα στους πελάτες στις 4 Οκτωβρίου.

Βέβαια, παρά το γεγονός ότι η Goldman αναφέρει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια «ισχυρή προοπτική ζήτησης», υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η πτώση των αναδυόμενων νομισμάτων της αγοράς όπως η ρουπία της Ινδίας ή η ρουπία της Ινδονησίας πλήττουν την κατανάλωση καυσίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider