Πετρέλαιο: Ανακόπτεται το ράλι - Αντιστρέφονται οι προβλέψεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ανακόπτεται το ράλι - Αντιστρέφονται οι προβλέψεις

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπουν α υψηλά επίπεδα της τελευταίας επίπεδα στα οποία κινούνται την τελευταία εβδομάδα. Η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής για να ανακόψουν τη συνεχή άνοδο των τιμών ενώ στις διεθνείς αγορές αρχίζουν να ακούγονται πλέον και εκτιμήσεις οι οποίες δεν συνάδουν με εκείνες των τελευταίων ημερών και κάνουν λόγο για σταδιακή μείωση των τιμών.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, διαμορφώνονται στα 85,85 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες κατά 44 σεντς ή 0,5%.

Οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου σημειώνουν πτώση κατά 0,4% στα 76,11 δολάρια το βαρέλι.

Παρά το γεγονός ότι πετρελαϊκοί όμιλοι και διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή θα εκτοξευθεί στα 100 δολάρια, δεν δείχνουν όλοι να συμμερίζονται αυτή την άποψη. Η Barclays αποφάσισε να υιοθετήσει μια αντίστροφη προσέγγιση και, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή της θεωρεί ότι οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν πριν από το τέλος του χρόνου.

«Η πρόσφατη άνοδος των τιμών έχει "τραβήξει πολύ" , κατά την άποψή μας. Ακόμη και αν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται από τα σημερινά επίπεδα τον Οκτώβριο, η αγορά είναι ώριμη για διόρθωση», ανέφερε. Ωστόσο, πριν από αυτό, οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν βραχυπρόθεσμα. Αλλά αυτό μπορεί μόνο να επιτείνει, ή τουλάχιστον να επιφέρει, τη διόρθωση των τιμών. «Η ανοδική πορεία θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτό το μήνα, ωθώντας τις ΗΠΑ, τον ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία και τους καταναλωτές να αντιδράσουν», σημειώνει η Barclays.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν. Πρώτον, η ζήτηση θα γίνει πιο ήπια τη στιγμή που η προσφορά θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτό φαίνεται να είναι ο ίδιος φόβος που έχουν σήμερα οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις τους. Η Σαουδική Αραβία διστάζει να αυξήσει την παραγωγή τώρα, επειδή η αγορά πετρελαίου θα αντιμετωπίσει μια εποχική επιβράδυνση τον προσεχή χειμώνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider