ΗΠΑ-Κίνα «σέρνουν» προς τα κάτω το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ-Κίνα «σέρνουν» προς τα κάτω το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται την Τρίτη το πρωί καθώς κλιμακώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές για την πορεία της ζήτησης του «μαύρου χρυσού».

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου brent, σημειώνουν πτώση κατά 44 σεντς ή 0,6% στα 77,61 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου μειώνονται κατά 28 σεντς ή 0,4% στα 68,62 δολάρια το βαρέλι.

Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι από το Νοέμβριο, οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου του ΟΠΕΚ, αναμένεται να πλήξουν άμεσα τις παγκόσμιες εξαγωγές αργού.

Σε αυτό το πλαίσιο κυρώσεων για το ιρανικό πετρέλαιο, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Περί, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλέξανδρος Νόβακ ότι δεν βλέπει άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση Tραμπ αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις ύψους 200 δισ. δολ σε κινεζικά αγαθά, γεγονός που αποδυναμώνει το ενδεχόμενο οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να μπορέσουν να διευθετήσουν φιλικά τις εμπορικές διαφωνίες και να εξομαλύνουν τους φόβους της αγοράς.

Η επόμενη συνάντηση για την Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC), η οποία απαρτίζεται από μέλη εντός και εκτός ΟΠΕΚ και είναι επιφορτισμένη με την εξασφάλιση της τήρησης των στόχων της συμφωνίας παραγωγής που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2017, έχει προγραμματιστεί στο Αλγέρι για τις 23 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτή τη συνάντηση, τα μέλη της JMMC μπορούν να συζητήσουν τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με έκθεση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS. Τον Ιούνιο, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι τα μέλη του άλλες χώρες εκτός καρτέλ συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως για να περιορίσουν ουσιαστικά τα εμπόδια παραγωγής και να αποφύγουν ενδεχόμενη έλλειψη εφοδιασμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.