Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ πιέζουν Ρωσία και ΟΠΕΚ για συγκράτηση των τιμών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ πιέζουν Ρωσία και ΟΠΕΚ για συγκράτηση των τιμών

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Παρασκευής στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους παραγωγούς πετρελαίου - μέλη του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία να αποτρέψουν την άνοδο των παγκόσμιων τιμών.

Ειδικότερα, σήμερα Παρασκευή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Οκτωβρίου ενισχύονται κατά 0,42% στα 68,88 δολάρια το βαρέλι για το αργό, ενώ τα συμβόλαια πετρελαίου μπρεντ παράδοσης Νοεμβρίου καταγράφουν, την ίδια ώρα, άνοδο κατά 0,29% στα 78,41 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Η άνοδος στην τιμή του «μαύρου χρυσού» ακολουθεί την πτώση που σημειώθηκε στις τιμές του αργού κατά 2,5% (και μείωση κατά 1,7% στις τιμές του πετρελαίου Brent) την Πέμπτη στις ΗΠΑ. Η πτώση οφείλεται σε αναφορές για το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα εδώ και δύο χρόνια στην παραγωγή του ΟΠΕΚ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent οδεύουν για άνοδο 1,8%.

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 420.000 βαρέλια την ημέρα στα 32,63 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). Η αύξηση «υπερτερεί κατά πολύ των ζημιών που προκάλεσαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν», ανέφερε ο IEA. Τα νέα της αύξησης αυτής της τιμής συνέπεσαν με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρικ Περί συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νόβακ στην Μόσχα την Πέμπτη, και τον προέτρεψε να συνεργαστούν ως κορυφαίοι παραγωγοί ενέργειας για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς.

Μετά τη συνάντηση στη Μόσχα, ο Πέρι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, τα μέλη του ΟΠΕΚ που φροντίζουν ώστε η παραγωγή τους θα είναι τέτοια η οποία θα διασφαλίζει ότι οι πολίτες δεν θα δουν άνοδο στην τιμή του πετρελαίου, αξίζουν θαυμασμού.

Η Ρωσία είναι μια από αυτές τις χώρες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι Η.Π.Α., η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συνεργάζονται για να διασφαλίσουν την προσβασιμότητα σε προσιτή ενέργεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider