Η «Φλόρενς» στέλνει στα ύψη το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «Φλόρενς» στέλνει στα ύψη το πετρέλαιο

Ανησυχία επικρατεί στις αγορές για την τιμή του πετρελαίου, λόγω των φόβων για διακοπή λειτουργίας του αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από το Χιούστον στο Νιού Τζέρσεϊ από το πέρασμα του τυφώνα «Φλόρενς» αλλά και των τελευταίων ανακοινώσεων από την πλευρά του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Η τιμή του αργού σημείωσε άλμα κοντά στα 70 δολάρια το βράδυ της Τρίτης, ενώ στα ίδια επίπεδα κινείται και το πρωί της Τετάρτης με τις τιμές του να κινούνται στα 69 δολάρια το βαρέλι.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε σημαντική αύξηση εξορύξεων στις ΗΠΑ στα 8,6 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της S&P Global Platts οι οποίες έκαναν λόγο για 2,7 εκατ. βαρέλια.

Οι εκτιμήσεις για σημαντική άνοδο στην τιμή του «μαύρου χρυσού» στα 90 δολάρια ενισχύονται καθώς ακόμη και οι πιο φειδωλές προβλέψεις όπως εκείνη του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ ο οποίος βλέπει άνοδο στην τιμή κατά 5-6 δολάρια.

Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η κατάσταση των τιμών σήμερα εξαρτάται όχι μόνο από την ισορροπία προσφοράς / ζήτησης ή από τη γενική οικονομική κατάσταση αλλά και από την αβεβαιότητα που παρατηρούμε σήμερα στις παγκόσμιες αγορές: τους εμπορικούς πολέμους, τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ», ανέφερε ο Novak μιλώντας στο CNBC.

Όπως επεσήμανε, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η απόφαση να επιβληθεί ένα τεράστιο πακέτο δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, καθώς και οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία και εκείνες στο Ιράν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου. «Αν μιλάμε με αριθμούς, πιστεύω ότι η πρόσθετη αύξηση είναι περίπου κατά 5-6 δολάρια πάνω ​​από τη συνήθη τιμή του πετρελαίου, κάτι το οποίο θα αντανακλούσε την ισορροπία προσφοράς-ζήτησης», σημείωσε.

Η πρόβλεψη του Novak θερωρείται συντηρητική καθώς πολλοί διεθνείς αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 90 ή και 100 δολάρια ανά βαρέλι, ειδικά όταν κυρώσεις εναντίον του Ιράν τεθούν σε ισχύ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider