Η Σαουδική Αραβία ανεβάζει το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Σαουδική Αραβία ανεβάζει το πετρέλαιο

Ανοδικές τάσεις επικρατούν την Τρίτη στη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου μετά από πληροφορίες ότι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή αργού πετρελαίου προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη υπερπροσφορά του, στις διεθνείς αγορές.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ δείχνουν να εξετάζουν εκ νέου τις βέλτιστες πρακτικές προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της κάλυψης της παγκόσμιας ζήτησης και των πλεονασματικών ποσοτήτων ενώ κατεύθυνση αναζητά και η τιμή του «μαύρου χρυσού» εν μέσω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνα, των κυρώσεων κατά του Ιράν και των γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων (Τουρκία).

Παρά το γεγονός ότι πριν από λίγο καιρό ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή σταδιακά μέχρι και 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η Σαουδική Αραβία φέρεται να έχει περικόψει την παραγωγή, μόλις έναν μήνα μετά από τη συμφωνία.

Το τελευταίο διάστημα χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ όπως είναι η Ρωσία διοχέτευσαν στην αγορά μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου ενώ η παραγωγή επηρεάζεται και από τις πιέσεις που δέχεται από τους μεγάλους καταναλωτές όπως είναι η Κίνα και η Ινδία αλλά και από τον Τραμπ ο οποίος επιδιώκει να συμπιεστούν τα κόστη.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές μια τιμή κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι θα ήταν «βολική» για τη Σαουδική Αραβία και μια κίνηση περιστολής της παραγωγής ίσως να οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Συνολικά, η παραγωγή του ΟΠΕΚ κατέγραψε άνοδο κατά 41.000 βαρέλια στα 32,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφονται στα 72,81 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 20 σεντς ή 0,3%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξάνονταν νωρίς το πρωί κατά 25 σεντς ή 0,4% στα 67,45 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.