Οικονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι ρίχνουν το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι ρίχνουν το πετρέλαιο

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι ενδεχόμενες αλυσιδωτές επιπτώσεις για τις αναδυόμενες οικονομίες όπως είναι εκείνες της Νότιας Αφρικής, της Αργεντινής και του Μεξικό ασκούν πιέσεις στο πετρέλαιο το οποίο καταγράφει πτώση κατά το ξεκίνημα της εβδομάδας.

Το πρωί της Δευτέρας, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφονταν στα 72,63 δολάρια το βαρέλι μειωμένες κατά 18 σεντς ή 0,25%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου κινούνταν στα 67,63 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας σταθερές από το τελευταίο κλείσιμο.

Η ανησυχία των επενδυτών τροφοδοτείται από τις προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης για πετρέλαιο την στιγμή που ο εμπορικός πόλεμος πλήττει τις ΗΠΑ, την Κίνα και την ΕΕ και τίθεται σε κίνδυνο η επιχειρηματική δραστηριότητα στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

«Ο εμπορικός προστατευτισμός και οι αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο (ΗΠΑ και Κίνα) έχουν ρίξει μια σκιά στην ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης το 2018», σημειώνει η εταιρεία Phillip Futures τη Δευτέρα.

Τα hedge funds περιορίζουν τις ανοδικές εκτιμήσεις τους εξαιτίας της «αυξημένης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τις ΗΠΑ ενώ την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ ο αριθμός των εξεδρών που εγκαταστάθηκαν έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο φθάνοντας τις 869. Αυτή η πολιτική «υπόσχεται» μεγαλύτερη παραγωγή από τις ΗΠΗΑ αλλά οι κυρώσεις κατά του Ιράν περιορίζουν το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθούν τα σενάρια για μεγαλύτερη πτώση των τιμών.

«Με την επαναφορά των κυρώσεων κατά του Ιράν η διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς θα μπορούσε να αποδειχθεί μαι μεγάλη πρόκληση», σημειώνει η ANZ Bank ενώ προσθέτει ότι οι ΗΠΑ κάνουν κάποια «βηματάκια» για να αυξήσουν την παραγωγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider