Ρεαλιστικό σενάριο το πετρέλαιο στα 90 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεαλιστικό σενάριο το πετρέλαιο στα 90 δολάρια

Σε σύγκρουση στόχων και συμφερόντων οδηγούν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη και αναμένεται να κορυφωθούν το Νοέμβριο. Από την μία πλευρά, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας δηλώνουν έτοιμες να αυξήσουν την παραγωγή για να σταματήσει το ράλι του πετρελαίου και από την άλλη, οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν επιδιώκουν να «στρέψει» η αγορά από ιρανικό πετρέλαιο. Φυσικά, όταν μειώνεται η προμήθεια από μια πετρελαιοπαραγωγό χώρα όπως είναι το Ιράν, αυτό συνεπάγεται λιγότερο διαθέσιμο αργό και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέα άνοδο των τιμών.

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ προ ολίγων ημερών ότι θα επιδιώξει να οδηγήσει τις ιρανικές εξαγωγές στο «μηδέν» οδήγησαν σε ένα τρελό ράλι τις τιμές, κάτι που ανάγκασε τον Αμερικανό πρόεδρο να «το μαζέψει».

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα περικόψει τόσες εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου όσες χρειάζεται προκειμένου να αντέξει η αγορά και να μην σημειωθεί νέο ράλι στις τιμές. Ωστόσο, οι περικοπές δεν παύουν να είναι περικοπές.

Το Ιράν θα χάσει 600.000 - 1.000.000 βαρέλια σε εξαγωγές την ημέρα, όπως εκτιμά ο Richard Nephew από το πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Από την άλλη, η παραγωγή από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ μειώνεται και μάλιστα με πιο έντονο ρυθμό από ό,τι πρωτύτερα. Και όλα αυτά θα συντελούνται τη στιγμή που οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αυξανόμενη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά.

«Καθώς οδεύουμε προς το τέταρτο τρίμηνο του έτους, θα γίνει πιο εμφανές το ενδεχόμενο να φθάσει το πετρέλαιο στα 80, ακόμη και στα 90 δολάρια το βαρέλι. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει το κατά πόσο θα μειωθεί η προμήθεια από το Ιράν», εκτιμά μιλώντας στο CNBC, η Amrita Sen αναλύτρια στο Energy Aspects. Μάλιστα, η ίδια αναμένει ότι το Ιράν θα χάσει ημερησίως εξαγωγές που θα φθάσουν μέχρι και τα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια προς το τέλος του έτους, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει το σενάριο για σημαντική άνοδο στην τιμή του πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider